Кисић: Ризик обољевања мањи на отвореном, али постоји

БЕОГРАД: Заменик директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић указала је вечерас још једном на значај поштовања свих здравствених мера и истакла да ризик обољевања постоји и на отвореном, али је мањи него у затвореном простору.
darija kisic tepavcevic, Tanjug/Sava Radovanovic
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Ако се на отвореном довољно дуго, без заштите успостави веза са евентуалним преносиоцем инфекције, ризик постоји", казала је Кисић Тепавчевић за ТВ Прва.

Осврћући се на недавно одржан дерби, она је поновила да тада није процењено да окупљање на дерби утакмици представља ризик.

Према њеним речима, на крају су епидемиолошка истраживања и указала да то није био фактор ризика, "онако како су дате препоруке".

"Напомињем, у том моменту, била је повољна епидемиолошка ситуација. Најјаснији показатељ да је тако је што су се највећим делом затварале ковид болнице", назначила је докторка.

Она је рекла да је епидемија поново букнула у целом свету, у истом временском периоду, и да је свуда кренуо неповољан ток епидемијске кривуље.

Каже да ако је и било извесних контрадикторности, било их је у целом свету.

"Препоруке се базирају на кинеским искуствима. Нико од нас није учио о овом вирусу и овој болести у свету. Тачно је да се можда често грешило у проценама, али тако је свуда", истиче Кисић Тепавчевић.

Она је апеловала на опрез и поштовање мера заштите наводећи да сваки смртни исход боли, "поготово онај који се могао спречити".

Казала је и да ношење маски, поготово ако то чине и особа која има и особа која нема вирус, у великој мери смањује могућност заражавања.

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести