Кисић Тепавчевић: Ситуација с короном стабилна

Министарка за рад и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је ситуација са коронавирусом у Србији стабилна.
1
Фото: Танјуг/ Драган Кујунџић

Додала је да је у Србији бар једном дозом вакцинисано 2.772.927 особа, а комплетно вакцинисано 2.642.507 особа.

„То је 49 одсто пунолетних грађана, али тај проценат није довољан ако желимо да што спремнији дочекамо јесен“, каже Кисић Тепавчевић.

Она је пренела да је и највећи део данашњег састанка био посвећен томе како да се утиче на све да се повећа обухват вакцинације, јер цепива штите од ширења болести, али и од смртних исхода.

“То није само индивидуална, већ и колективна одговорност, јер вакцинацијом штитимо и оне које највише волимо”, поручила је Кисић Тепавчевић.

Она је истакла и да се последњих дана бележи благи пораст оболелих.

“Сезона је годишњих одмора, али вирус није на одмору и то нам потврђује број инфицираних, али и то што сваки дан неко од наших суграјана изгуби живот”, напоменула је Кисић Тепавчевић.

Навела је и да међу хоспитализованим пацијентима више од 99 одсто није вакцинисано, док међу преминулима од инфекције ковида није било особа које су комплетно вакцинисане.

“То је снажан показатељ колико је важна вакцинација”, апеловала је Кисић Тепавчевић.

Оштрије ћемо контролисати поштовање мера
 

На седници Кризног штаба данас је констатовано да више од 30 одсто људи не носи заштитне маске и не одржава дистанцу, казала је министарка Дарија Кисић Теоавчевић, најављујући да ће у наредном периоду бити пооштрене контроле поштовања мера против епидемије.

Министарке је након седнице Кризног штаба казала новинарима да је примећено да се заштитне маске не носе у јавном превозу, тржним центрима и другим затвореним објектима.

Додала је да су сви свесни чињенице да су високе температуре и да је незгодно носити маске, али да с обзиром да становништво није вакцинисано у потребној мери морамо поштовати противепидемијске мере.

"Нажалост, мораћемо да повећамо контроле. Репресивне мере и кажњавање нису популарни, али су једини начин", казала је министарка.

Трећа доза нам неће обезбедити колективни имунитет

Морамо бити свесни чињенице да и уколико се покаже потреба за трећом дозом вакцине она неће обезбедити колективни имунитет, поручила је Кисић Тепавчевић.

Министарка је након седнице Кризног штаба, а одговарајући на питање у вези с трећом дозом, казала да ће сви који су два пута вакцинисани сигурно отићи да приме и трећу дозу уколико се испостави да је потребна, али је упозорила да је сада приоритет да се невакцинисани у нашој земљи вакцинишу како бисмо стекли колективни имунитет и изборили се са вирусом.

Кисић Тепавчевић је навела да се истраживања о трећој дози још раде, као и да их сада раде произвођачи и указује на то да се показало да поствакцинални имунитет траје дуже него што се првобитно мислило.

Указује и на то да није примећен велики број инфицираних који су претходно вакцинисани, а да и они који јесу инфицирани, а вакцинисани су, нису имали теже облике болести.

Задатак свих вакцинисаних је да утичу на оне које познају, а који нису вакцинисани, да промене мишљење и то учине, јер вакцинацијом не штите само свој живот, већ животе свих нас.

Мунгос
13.07.2021 • 23:18
До следеће недеље када ће број заражених да скочи на хиљаду. Највише због Егзита, дринске регате, Индијаца у Србији и повратка наших туриста са мора.
Merima
14.07.2021 • 14:29
Kako je situacija stabilna ako je broj u blagom porastu?Uredu je pozivati gradjane na vakcinaciju,ali je potrebno uputiti gradjane i da se pridrzavaju svih mera opreza.Znaci maska,distanca i jacanje imuniteta.Veliki je izbor vitamina i suplemenata kao sto su agricus kapsule i reishi kapsule.To je moj izbor jos od pocetka korone.
EUR/RSD 117.5647
Најновије вести