Ко су странци са српским пасошем?

Фотографија Џона Чалиса илити Бојсија из култне британске серије „Мућке”, начињена недавно испред Амбасаде Србије у Лондону, муњевитом брзином проширила се друштвеним мрежама и домаћим медијима, који су са одушевљењем примили вест да је глумац и званично поднео захтев за држављанство Републике Србије.
7 - stranci
Фото: Инстаграм

Несуђени агент некретнина стекао је велику популарност захваљујући лику Теренса Обрија Бојсија, богатог надменог продавца половних аутомобила, који међу пријатељима са друштвене маргине користи сваку прилику да истакне своју супериорност. У серији „Мућке”, која се и дан-данас репризира, гледали смо га од 80-их година, а остао је упамћен по смеху који је „украо” од једне гошће у пабу, толико карактеристичном да су га љубитељи капљице посећивали само да би је чули. Чалис је велику гледаност серије на нашем поднебљу могао само наслутити по уплатама за откуп права на емитовање. Зато је, каже, и помислио како је реч о шали када му је на снимању пришла ТВ екипа из Србије. Први пут је гостовао у Београду 2013. године, у емисији Ивана Ивановића, а вратио се јануара 2020. како би учествовао у снимању документарног филма „Бојси у Београду”, обишавши тако многе знаменитости престонице, па и Музеј аутомобила са жутим троточкашем какав возе његови партнери у серији Дел Бој и Родни Тротер. Овај експонат послужио је и за сцену у једној епизоди серије „Државни посао”, у којој је и сам глумио.

Да би један странац добио наше држављанство, потребно је да има више од 18 година, да је радно способан и да му је непрекидно пријављено пребивалиште у Србији дуго бар три године. Међутим, то може бити и неко чији би пријем представљао интерес за Републику. Те услове Чалис је испунио не само промовишући нашу културу у Великој Британији већ и апеловавши на људе, путем Твитера, да уплате помоћ за угрожене у поплавама, насталим 2014. услед снажног циклона који је захватио централни део Балканског полуострва.

Међу власницима црвеног пасоша са двоглавим орлом Немањића налазе се понајвише спортисти који играју за наше клубове (нпр. кошаркаши  Торијан Кори Волден, Чарлс Џенкинс, Демаркус Нелсон, Ивон Андерсон, боксери Вахид Абасов и Павел Федоров, џудиста Алексеј Нефедов, фудбалер Габријел Клеверсон Кордова Клео), али и уметници, страни инвеститори, државници, јутјубери и блогери. Најзвучнија имена свакако су холивудске звезде Стивен Сигал (2016) и Рејф Фајнс (2017), а мало је фалило да им се придружи Жерар Депарђе, који је ипак прихватио руско држављанство. Препоруку да интернет сензација – Тијаго Фереира добије ту част дао је лане Кабинет председнице Владе Србије, с образложењем да већ годинама ради на бројним пројектима који се тичу туристичког, економског и друштвеног развоја наше земље. Иако је ради љубави напустио родни Бразил, овде је врло брзо нашао и ухлебљење. Уписао се на факултет у Београду, а потом држао часове португалског језика, који су били увертира у његову каријеру. Пажњу је привукао блогом под називом „Добродошли у Србију”, који је промовисао и међу туристичким агенцијама, да би потом са пријатељем основао и своју. Неколико месеци пре њега Влада је српски пасош уручила Чарлсу Катеру, који је стекао ширу популарност као аутор Јутјуб канала на којем објављује видео-приче о Србији. У јануару 2016. наше држављанство добио је и бизнисмен Матар Сухаил ал Дахери, без чијег аминовања ниједан емиратски долар није дошао у Србију, а 2018. некадашњи премијер из суседне нам Румуније Виктор Понта, док је таква путна исправа 2019. додељена и бившој премијерки Тајланда Јинглук Шинаватри, осуђеној на пет година затвора због корупције, услед чега је била у бекству.

Није баш сваком заслужном грађанину иностраног порекла овај документ брзо дошао у руке. Француски хуманитарац Арно Гујон, оснивач и директор невладине организације „Солидарност за Косово”, као и аутор књиге „Сви моји путеви воде ка Србији”, чекао више од деценије на наше држављанство. Ипак, у томе га је претекао Тимоти Џон Бајфорд, редитељ култних дечјих серија „Невен” и „Полетарац” и један од оснивача дечјег програма на РТС-у, који је чак 33 године без њега живео у Београду, био ожењен Српкињом и са њом имао децу.

Слађана Милачић

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести