Код лекара само хитни случајеви

Грађани Војводини, као и остатка државе, у среду 5.новембра без преке потребе не треба да иду код лекара јер целокупно српско здравство штрајкује. Једнодневни штрајк запослених у здравству и социјалној заштити,

 како је за „Дневник” објаснила председница покрајинског Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити др Дуња Циврић, започеће од раних јутарњих сати.

– Биће тако у свих седам војвођанских округа, али ћемо поштовати минимум рада – наглашава др Циврић. – Обуставе ће бити у Клиничком центру Војводине, институтима у Сремској Каменици, домовима здравља у Новом Саду, здравственим установама у свим војвођанским градовима. Радиће се у смањеном обиму и по принципима минималног процеса рада.

– Основни разлог за наш протест је незадовољство због смањења зараде од десет одсто. Уз то, нама се смањује зарада у којој су, од 2002, урачунати топли оброк и регрес. Како је коефицијент за топли оброк и регрес 3,17 одсто, односно 8.000 динара месечно, простом рачуницом се може видети да би медицинска сестра, која прима зараду од 33.000 динара, без тога имала плату само 25.000, тј. лимит на који се не односи умањење плата од десет одсто. Уз то, тражимо од министра здравља продужетак права гарантованих колективним уговором, као и да будемо озбиљни партнери  у разговорима о платним разредима – закључује др Циврић.

Љ. М.
 

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести