Кол-центар за угрожену децу крајем месеца

Национални кол-центар за безбедност деце на интернету почеће са радом 27. фебруара, најавила је државна секретарка у Министарству трговине, туризма и

телекомуникација Татјана Матић, отварајући конференцију поводом обележавања Међународног дана безбедног интернета.

Тај кол-центар биће доступан на број 18-933 и омогућиће грађанима  да добију информацију, помоћ или савет од стручних служби, Министарства телекомуникација, али и здравља, рада, просвете, као и МУП-а и тужилаштва уколико је реч о злоупотреби или злостављању деце.

Матић је истакла да је у процедури доношења Стратегија информатичке безбедности, чији је велики део посвећен заштити безбедности деце на интернету.

- Све те кораке чинимо како би смо се сви заштитили, али пре како бисмо заштитили нашу децу прилком коришћења интерета - рекла је Матић на конференцији “Будите промена: Уједињени за бољи интернет”. Државна секретарка је указала и на то да је неопходно истицати и све добре стране савремених техлогодија, које се не смеју заборавити, посебно због њиховог значаја у процесу образовања.

У том смислу, Матић је истакла да је важно увести информатику као обавезан предмет у основним школама, чији ће план и програм бити усклађен са потребама деце.

Чак 65 одсто наставника сматра да нису адекватно информисани о опасностима на интеренту, указала је Матић.

- То су подаци који забрињавају и говоре колико је важан и потребан заједнички приступ свих да би се санкционисале лоше последице - рекла је Матић и поновила податак да је свако треће дете било жртва неке врсте узнемиравања на интернету, а да је свака четврта девојчица пристала да се нађе са непознатом особом коју је упознала преко друштвених мрежа.

Саветник за информационо комуникационе технологије у Министарству просвете Снежана Марковић рекла је да о безбедности интернета не треба причати само на данашњи дан, већ сви треба да буду свесни да је то свакодневица.

Како каже, иза сваког аватара на интернету стоји јасна људска намера, и то никада не би смело да се заборави.

Е. Д.

EUR/RSD 117.5757
Најновије вести