Кон: Бољитак долази у другој половини маја, али и свадбе

БЕОГРАД: Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон упозорио је данас да ће свако ко дуго бира између вакцине и вируса погрешити и одабрати вирус, и нагласио да у овом тренутку не види простор за ново попуштање мера.
predrag kon yt
Фото: Youtube Printscreen

Пандемија је глобално у највећем успону, док у Србији имамо пад броја заражених и притисак да се мере попусте, казао је Кон и оценио да ћемо у јуну бити значајно бољи, а да ће се то осетити од друге половине маја.

"У Србији имамо спуштање и долазимо у ситуацију да постоји притисак на попуштање мера што је последица, сасвим сигурно вакцинације али добрим делом и оштријих мера. Мало је људи у баштама због лошег времена. У баштама су маске обавезне, али их не користе", рекао је Кон за РТС.

Нагласио је да морамо да користимо маске много више него сада, док не дођемо до високе стопе вакцинисаности, која сасвим сигурно обара активност коронавируса.

"Понашање људи и ношење маски је нешто што се дуготрајно учи .... Већ у мају доћи ћемо у ситуацију да ће кренути свадбе, па и матуре, то не можете да зауставите", рекао је Кон, гостујући у Београдској хроници.

Вакцинација је апсолутно најзначајнија специфична мера која директно утиче на ток епидемије, рекао је Кон и посетио да и даље имамо неповољну епидемијску ситуацију и да су болнице.

Пошто су данас основци и средњошколци кренули у школе, Кон је навео да ни раније није регистрован већи број оболеле деце, као и да кризни штаб нема податке о повећаном броју оболелих ђака.

"Неки ризик свакако постоји, да це повратак деце у школе повећати број заражених. Али неће стићи вирус да се толико подигне, јер деца су у школи до 29. априла, па следи пауза", наводи епидемиолог.

Рекао је да је јако оптимистичан што се тиче Београда где се јасно види убрзани пад.

"Београд је досегао готово 40 одсто вакцинисаних и већ стварамо колективни имунитет, имамо 27 одсто оних који су примили две дозе", рекао је.

Објаснио је да је ризик велики тамо где нема толико вакцинисаних, а то су, како каже, "џепови" из којих панедемија опет може да крене.

Кон сматра да Србија не може да се пореди са Израелом, јер они тренутно имају 85 одсто вакцинисаних.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести