Кон: Једна особа може да зарази 20, сада имамо благу болест

БЕОГРАД: Епидемиолог Предраг Кон указао је данас на то да се омикрон сој корона вируса разгранао тако да сада једна особа може да зарази 20 особа, али и да је добро то што је ова болест постала блага.
Predrag Kon/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Предраг Кон

Кон је на РТС-у навео да не треба да изненади уколико дођемо и до 10.000 заражених у једном дану и додао да се у наредне две недеље очекује пораст, опет наглашавајући да је ковид 19 постала блага болест.

Истиче да је неопходно носити заштитне маске у здравственим установама јер се управо тамо дешавају заражавања, али и у социјалним установама јер тамо, како каже, можемо да заразимо неког ко може да добије тешку форму и да страда.

Додаје да је ношење маске и даље врло значајно, као и да је тамо где не може да се држи дистанца, у затвореном простору, маска апсолутно корисна.

Када је реч о Кризном штабу, Кон наводи да он и даље постоји, али да се не састаје.

"Епидемиолози Кризног штаба су међусобно у комуникацији. Вирус се значајно изменио и ми у Србији имамо само омикрон, нама више делте", истакао је епидемиолог.

Подсетио је да је некада једна особа могла да зарази 2,3 особе, па се тај број повећавао на 5,6, а да се сада то вишеструко повећава и од једне особе може да се зарази више од 15 особа, близу 20.

Наводи и да се омикрон јако разгранао, односно да постоји пуно мутација.

"У Србији имамо БА1, БА2 који зовемо стелт, има БА4 - кентаур и БА5 који има огроман потенцијал, који је у јуну имао само један проценат, а сада је дошао на 28 одсто", истакао је Кон.

Како каже, забране и ковид пропуснице више немају никаквог смисла јер БА5 заобилази имунитет, било да је он створен вакцинациом или инфекцијом.

"И БА5 може да се добије јако брзо, поново. Ми не знамо зашто је тако. И не знамо зашто нема очекујућег имунитета који смо научили да имамо", напоменуо је епидемиолог.

Међутим, Кон ипак истиче да је неопходна темељна заштита вакцинацијом.

"Они који нису примили бустер, треба да приме. Нема шта да чекају. Скоро да је обавезујуће за оне старије и имунокомпромитоване, то спасава животе и тешке форме", навео је др Кон.

 

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести