Кон: Морамо да зауставимо вирус

БЕОГРАД: Епидемиолог Предраг Кон изјавио је вечерас да епидемија корона вируса мора да се заустави, а да је то могуће само ако се ускрате контакти, што подразумева одређене мере које би требало спроводити.
Predrag Kon/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Предраг Кон

Кон је у специјалној емисији РТС-а рекао да мере, ако се схватају оштро, онда би требало да буду орочене и да се јасно каже да ће трајати две недеље, па да се види какви су резултати.

Навео је да данас седници Кризног штаба нису донете мере, да је председница владе добро чула шта се предлаже и да је рекла да ће размислити.

"Сад смо на неком одлучивању, премишљању", рекао је Кон и додао да се тражи баланс и оно што је најповољније.

Подсећа и да је данас у Скупштини усвојен закон који омогућава контроле и да је све то значајно, али упозорава да време иде и да стоји над вратом.

Кон је поручио да би требало спречити контакте, а да су они најзначајнији на местима забаве.

“Ми смо пред викендом, то су дани најинтензивнијих контаката. Имамо и две славе. Водите рачуна о свом здрављу, носите маске, избегавајте скупове, понашајте се рационално”, аплевао је доктор Кон.


Јанковић: Циљ нових мера мора бити усмерен на млађу популацију

БЕОГРАД: Директор Клинике за анестезију Клиничког центра Ниш Радмило Јанковић изјавио је да је данас најтежи дан у овом "пику" епидемије корона вируса и да се капацитети убрзано пуне.

Према његовим речима, КЦ Ниш збрињава највећи број пацијената који из сата у сат долазе, и да су то пацијенти који су животно угрожени.

Јанковић је за РТС рекао да је у јединицма интензивне неге 40 пацијента.

"Ми можемо да обезбедимо пријем 800 пацијента, али уколико се нешто не предузме, и КЦ Ниш ће бити под великим притиском", рекао је доктор Јанковић.

Указао је да је већина пацијената старости од 50 до 65 година и додао да је сасвим јасно да су се да заразили тако што су им млађи људи преносили вирус. 

Истакао је да циљ нових мера мора бити усмерен на млађу популацију и то мора да се деси што пре.


Он је рекао да септембар није искоришћен како је могло, и указао да су бројеви у Француској, Белгији и Холандији почели да падају, али да су тамо прилично ригорозне мере, и да сигурно и то има утицаја.

Кон је објаснио да сада шеста недеља овог таласа и да би требало полако да се губи снага и потенцијал вируса, али истиче да су то спекулације и да се улази у зимску сезону и због тога се мора бити додатно опрезан.

Истиче да је ситуација практично катастрофална ако нема ниједног места у болници у Београду.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести