Кон: Опрез и поред смиривања ситуације

БЕОГРАД: Епидемиолог Предраг Кон изјавио је за РТС да се у Београду види јасно заравњење епидемиолошке криве и почетак опадања броја оболелих, али је упозорио да се прописане мере морају спроводити.
Predrag Kon/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Предраг Кон

Пред нама је викенд, вероватно лепо време, и морам да упозорим да је јако важно спроводити ове мере, рекао је Кон, алудирајући на ношење маске, одржавање физичке удаљености и прање руку.

Ово је стабилизујућа ситуација, нагласио је он, али је далеко од доброг.

Молим вас да се издржи, начуо сам да је било ситуација опијања младих на Калемегдану. Не у смислу да критикујем такво понашање, већ молим да родитељи утичу на своју децу, рекао је Кон.

Кон је рекао да је лично задовољан што је Министарство просвете почело да размишља о сценаријима за нову школску годину и да ће о томе сигурно бити речи и на седницама Кризног штаба за сузбијање ковида-19.

Вакцина у овом тренутку јесте видљиви спас из ове ситуације, рекао је Кон, уз напомену да сада, кроз ово заражавање, природни колективни имунитет замењује вакцинални.

Тешко је давати дугорочне прогнозе, можемо на недељу дана, оне две чувене недеље, а све преко тога је размишљање, рекао је Кон.

У наредне три недеље можемо очекивати спуштање те криве, ако будемо сви дисциплновани. После тога можемо очекивати период смиривања који ће се одржавати, а од јесени и зиме можемо поново очекивати да се вирус појави, предвидео је Кон.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести