Кон: Почело пуњење болница, не можемо са овим мерама

БЕОГРАД Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон упозорио је данас да је већ почело пуњење болница и да Србија "не може да дочека четвороцифрене бројеве са истим мерама које су тренутно на снази".
predrag kon yt
Фото: Youtube Printscreen

Указао је да ће се повећати и број дневно откривених случајева заразе, као и да се то дешава и у још 20 земаља Европе, а најизраженије је у Британији.

"Не чека се ништа, мере су на снази, треба само да се спроводе и да се поштују. Искуство нам ништа не значи ако се и даље понашамо као да смо без искуства", поручио је Кон, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Он је истакао да сви треба да схвате да ће борба са корона вирусом, ако се не вакцинишу, трајати још јако дуго.

Истакао је да постоје подаци који показују да у земљама које су високо вакцинисане се појављује број оних који су хоспитализовани, а да су вакцинисани.

"То је последица тога што долази до пробоја имунитета и код вакцинисаних, Они имају далеко блажу клиничку слику, али се дешава. Чекање и премишљање око вакцинације постаје опасно, јер ће се продужити све ово. Невакцинсање младих директно наставља ову пандемију", објаснио је Кон.

Рекао је да се очекује да се то догоди и код нас, као и да је та тема "на дневном реду", као и да неко решење мора да се донесе".

Говорећи о обавезној вакцинацији медицинских радника, истиче да је заустављена и вакцинација здравствених радника и да је око 50 одсто њих вакцинисано.

"Оно што је битно је да се и ту међу млађима и поготово женским особама јавио отпор због страха од једне тешке заблуде да вакцина може утицати на способост рађања. То никакве везе нема са истином. То је једна од основних разлога зашто је то успорено у том медицинском сектору", нагласио је Кон.

Истиче да је етички потпуно неприхватљиво да здравствени радник не буде вакцинисан у оваквој ситуацији, не само због себе, него због потенцијалне опасности за пацијенте.

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести