Кон: Препорука да се маска носи непрекидно у школи

БЕОГРАД: Ризик поласка у школу је нешто што треба максимално смањити, а то је непрекидно ношење маске, поручио је данас епидемиолог Предраг Кон.
Predrag Kon/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Предраг Кон

Кон је на конференцији за штампу Кризног штаба на питање да ли је ообавезно ношење маске током целог боравка у школи, указао да постоји искуство шта значи ношење маски, и колико то може бити ефикасно, те смањити преношење вируса.

„Пре одласка у школу родитељ треба да буде сарадник и дете не шаље у школу ако има температуру, респираторне проблеме и слично. Када дође у школу дете мора да носи маску и одлази до клупе. Пре него што уђе у учионицу треба да опере руке. Препоручујемо да се маска носи непрекидно, јер је то најбезбедније. Али када дође до клупе, за време слушање часа, може да одложи маску“, објаснио је.

Кон је казао да струка сматра да је најбоље да се непрекидно носи маска, али дозвоља могућност да, када је дете у својој клупи, маску одложи.

„Ако почне да говори, одговара, одмах мора да стави маску, што важи и када излази из учионице, било да је у холу, тоалету или другом месту. Током лета треба сви прозори треба да буду отворени“, додао је он.

Колективни спортови, како је казао, не могу бити толерисани, те ће се физичко васпитање одржати уз потребну дистанцу.

„Знамо да и певање може да повећа излучивање вируса, и у том смислу приликом музичког нема певања у хору. Такође, нема скандирања, навијања у неком спорту. То су све ствари о којима ће се детаљно причати првих дана. Биће и наставницима организован посебан вебинар“, најавио је Кон.

Казао је и да би било добро да родитељи успеју своју децу да припреме за нове услове у школи.

Кисић-Тепавчевић: Србија у контакту са већином произвођача вакцина

Србија је у контакту са већином произвођача који се налазе у завршној фази тестирања, истакла је заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић-Тепавчевић.

Кисић-Тепавчевић је на питање да ли је наша земља у преговорима са компанијом у Русији која је регистровала вакцину рекла да са многим земљама имамо склопљен меморандум о сарадњи.

„Када се појави вакцина која је безбедна, проћиће све процедуре наше Агенције за лекове и бићемо међу првима који ће је добити“, додала је она.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да не зна да ли постоји контакт са руском компанијом, али је јасно да смо у контакту са бројним компанијама, те коју ћемо вакцину добити видеће се у блиској будућности.

Кисић-Тепавчевић: Постоји јасна процедура о регистрацији вакцине

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да се вакцинација показала као једна од најбољих мера у спречавању и искорењивању одређене болести, а да у Србији постоји прецизно утврђена законска процедура о одобравању коришћење одређене вакцине.

На питање ко ће радити на утврђивању безбедности руске вакцине против вируса ковид, уз констатацију да је председник Александар Вучић рекао да ће српски стручни тимови утврђивати безбедност руске вакцине, Кисић Тепавчевић је нагласила да је битно да се зна да су вакцине дале огорман допринос и да процес производње вакцине има јасно дефинисане поступке и фазе.

Како је казала, приоритет су безбедност и ефикасност вакцине, као и стварање што дужег пост-вакциналног имунитета.

"Имамо дефинсане критеријуме законским актима. Свака вакцина пролази те поступке, без обзира на сертификате које имају у земаљама производње, они пролазе то и код нас у Агенцији за лекове. Ту нема одступања. Приоритет је безбедност примене вакцине", нагласила је Кисић Тепавчевић.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да Србија има јасну институционалну регулисаност задужености за безбедност вакцине.

"Када говоримо о стручним људима, реч је о лицима са потпуном одговорношћу и то нема везе са појединцима из кризног штаба јер читаве институције стоје иза неке процене", нагласио је Кан.

Према његовим речима, регистрација одређене вакцине у некој земљи не значи да је та иста вакцина регистрована и у нашој земљи, те да је то јасно законом регулисано.

Међутим, како је казао, ако постоји одређена хитност, постоје и друге реакције и процене, те је додао да ћемо томе бити сведоци у блиској будућности. На питање ко је одговоран за кажњавање појединаца који не носе заштитне маске, Кон је казао да није допуштено да, ако је нешто обавезно, да се не спроводи и истиче да и он то критикује.

Шарчевић о настави од септембра

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је данас да су надлежни, по питању одвијања наставе од септембра, пошли од тога да петина родитеља има децу до 12 година, што је разлог да млађи основци крену у школу.

"Све зависи од тренутног здравља нације. Пошли смо од тога да не очекујемо ванредно стање, када су, као у првом таласу, родитељи деце до 12 година били код куће. Преко 22 одсто је родитеља деце до 12 година, што је довољан разлог да млађи основци на неки начин треба да крену на наставу", рекао је Шарчевић на прес конференцији.

Он је поновио да ће се наставца за децу од првог до четвртог разреда одвијати у школама, уз смањење броја ученика у учионицама и поштовање свих мера.

"Од 1.192 основне школе, 543 њих, или 45 досто не морају да се деле", додао је министар.

Навео је да ће часови трајати 30 минута, да ће ђаци од првог до четвртог разреда имати по четири часа, између часова планирарани петоминутни одмори, а после другог часа одмор од 15 минута.

Након сваког блока наставе учионице морају да се дезинфикују, по препорукама које су припремили епидемиолози.

Шарчевић је рекао да је налошији модел наставе на даљу, јер нема контаката, те да су сва прелазна решења боља од учења на даљину.

Додао је да школама сутра стиже упутство о настави од септембра.

Министар просвете Шарчевић каже да ће од 14 сати у школу ићи старији основци и да ће школе саме одређивати да ли ће организовати, на пример, пети и шести разред или седми и осми или од петог до осмог и слично.

"Петаци, шестаци и седмаци ће имати по пет часова у сетембру, а осмаци шест часова. Ипак, модификоваћемо тај распоред на основу добијаних недељених извештаја, па ће се правити додатни модели".

Каже да ће родитељи моћи да се определе током септембра да ли ће искључиво деца пратити он лајн ако су имали неки смртни случај и слично, док ће за оцењивање бити обавезно да дођу у школу.

Шарчевић додаје да неће бити кабинетске наставе како се не би деца шетала од кабинета до кабинета, већ ће бити стационирани у одређеним деловима, где имају мокри чвор и слично.

Такође, физичко васпитање ће бити прилагођено, а од 1. септембра ће се много више говорити о самој епидемији у школама.

Родитељи ће са разредним старешином комуницирати он лајн, додао је министар.

Наводи да ће 31. августа у поподневним сатима родитељи морати на кратко да се појаве чија су деца први и пети основе, као и први средње школе, како би се упознали са својим старешинама.

"За средње школе може неколико модела да се примени, а основни модел је да раде недељно и оне ће распоређивати групе у зависности од програма. На пример, нећемо децу медицинских школа терати да иду на праксу".

Шарчевић каже да ће онлајн настава од петог до осмог разреда бити пре подне, а за средње поподне, као и да ће сви садржаји моћи да се нађу на РТС Планети, а биће им доступан и скраћени час који ће моћи родитељи са децом да премотају и погледају.

Шарчевић: Разговарамо са универзитетима о начину рада

Министар просвете Младен Шаречевић казао је данас да су у току разговори са универзитетима о начину организациње предавања у предстојећој академској години, те да ће информисати о детаљима након разговора са представницима свих ректората.

На питање како ће се организовати предавања на факултетима, Шарчевић је рекао да се на томе увелико ради, да су имали састанке са КОНУС и да постоји жива комуникација мејловима и телефонима, те да очекују у понедељак да се договоре.

"За сада причамо о студентским домовима, јер се повећава број студената у домовима", нагласио је Шарчевић и додао да ће Арена бити на располагању заражених студентима вирусом ковид који имају лаку клиничку слику.

Нагласио је да су студенти у студентским домовима најревноснији, те да они одлично уче јер, како је навео, њима је јако важно да положе испите.

"Проблем је са студентима који живе сами или са својим родитељима, јер они су слободнији, могу слободније да се крећу па су изложенији на вирус", објашњава Шарчевић.

Нагласио је да се ради на пилот пројекту о онлајн спровођењу испита, те да ће се за неколико дана имати модел са котролисаним условима полагање испита и додао да нико не жели да направи штету академској честитости.

Додао је да ће вежбе на факултетима бити реализовани уживо и да су сконцентрисани на септембарски испитни рок, а да ће о детаљима рада факултета информисати након састанка са представницима свих ректорака.

Родитељи ће набављати маске својој деци

Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће родитељи обезбеђивати маске својој деци, али и ће школе морати да набаве одређене резервне количине.

"Већ сам послао упут Министарству државне управе и свим локалним самоуправама, да се сете да су оне одговорне када су у питању предшколске установе, основне и средње школе, јер они плаћају материјалне трошкове. То су писмо већ добили да обезбеде све што је било препоручено", рекао је министар одговарајући на питање ко ће обезбеђивати максе.

Напоменуо је да је Министарство просвете надлежно за то на републичком нивоу за ученичке и студентске домове односно за студенте и институте.

Упитан да ли је превелики терет ставље на наставнике да припреме почетак школске године и да ли је то превише посла за мало људи, он је рекао да сматра да није пошто је министарство већ дало доста сигнала како треба да се припреми почетак школске године.

"Организација рада није много компликована, школе ће добити моделе", казао је он и додао да ће и саме доста тога одређивати, као и да оне имају подршку министарства.

Додаје да су школе већ добиле све на готово, да добијају извештаје и да ће имати обуку, као и да им је на располагању посебан центар у министарству.

Заменица в.д. директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић каже да је задовољавајуће и да се користи у школи памучна маска која може да се пере и пегла, али и да се маске тако носе да покривају нос, уста и браду.

Упитана шта се ради када се појаве симптоми у школи, она каже да постоје јасне процедуре, а све како нико са било каквим симптомима било какве инфекције не иде у школу: деца, наставно и ваннаставно особље.

Ако се деси да неко током школких часова осети симптоме, ако су у питању наставници и ваннаставно особље, треба да се јаве што пре у најближу ковид амбуланту, док ученици то треба да кажу свом наставнику или учитељу и тада иду у посебну собу за изолацију која ће бити опредељена само за ту ситуацију.

Ту чекају родитеље да их онда одведу у најближу ковид амбуланту, рекла је она и додала да ако се испостави да је неко позитиван на присуство вируса да се то пријављује надлежном институту који ће обавити истраживање и донети одговарајуће мере и поступке и евентуално епидемиолошки надзор у том одељењу.

Наредна прес конференција ће бити одржана у петак у 15 часова, у Палати Србија.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести