Кон: Ситуација погоршана, ове недеље заражених више од 300

БЕОГРАД: Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да је у земљи епидемиолошка ситуација погоршана и да ће се и даље погоршавати, као и да очекује да ће током ове недеље број новозаражених прећи број од 300.
predrag kon yt
Фото: Youtube Printscreen

Кон каже да ће у наредном периоду сигурно доћи и до четвороцифреног броја новозаражених на дневном нивоу, да је сада хоспитализовано око 300 особа, али да не очекује притисак на здравствени систем као што је био када смо имали више од 9.000 хоспитализованих.

На питање када се може очекивати пик четвртог таласа, др Кон је на ТВ Пинк казао да успон траје осам недеља, а како је почео последње недеље јуна трајаће и у августу.

Оно што је додатни проблем, како каже др Кон, у септембру нас очекује и поновно окупљање колектива, почетак школске године, а пре тога ће се велики број људи вратити са летовања.

"Али, имамо и вакцинисане, што су све значајне чињенице које ће утицати на ток. Да немамо вакцинисане не би било чудно да овај последњи скок буде пик, али доћи ће до четвороцифреног броја заражених на дневном нивоу, то је јасно", казао је др Кон.

Од вакцинације значи колико ће талас бити висок или ће бити заравњен, каже др Кон и на питање и да ли почетак школске године зависи од вакцинације, истиче да комплетно читав наш живот зависи од тога и додаје да је јасно показано и доказано да и деца узраста од 12 и више година могу да се вакцинишу.

"Изгубљено је месец и по дана за вакцинацију, она се не ради када је успон јер тада представља и ризик за заражавање. Најуспешније се спроводи када је све мирно и ми смо то испустили, али нема јадиковања, него да наставимо даље", каже.

Када је реч о заблудама по питању вакцине која је највише погодила популацију младих, др Кон каже да иза тога стоји последица дуготрајног деловања антивакционих порука које стижу више од деценије.

"Последице се виде, старији имају своја искуства и нису имали проблем да се одазову вакцинацији, а они који су највише на друштвеним мрежама сада делују ирационално. То је уперено према сопственом бићу", наглашава.

Др Кон каже да су те заблуде о вакцинама које трају деценију и више, створиле лажно уверење да је мања опасност од короне него од вакцине.

"Најмање 1.000 пута је разлика, односно најмање 1.000 пута је мања опасност од вакцине у односу на обољевање. Ми немамо ниједан случај вакцинисаних који се приближио да буде фаталан", истиче.

Када је реч о онима који се враћају са летовања, а заражени су, др Кон истиче да су већином невакцинисани, односно да је код нас међу њима јако мало вакцинисаних.

Како каже, у Израелу је толико заражених међу вакцинисанима јер је висок ниво вакцинације, али то што је у тој земљи, која је прва започела масовну вакцинацију, број заражених на дневном нивоу дошао до 2.000 показује да вирус циркулише и код вакцинисаних и да је ослабљен имунитет због чега је потребна и трећа доза.

Др Кон каже да Кризни штаб још није заседао по питању треће дозе, али да је упознат са тим преко медија да је након ревакцине потребно да прође минимално шест месеци да би се примила и трећа доза.

Такође, др Кон каже и да се за трећу дозу, без обзира на вакцину која је већ примљена, препоручују вакцине које су на РНК основи, што су Фајзер и Модерна.

На питање да ли подржава обавезну вакцинацију здравствених радника, др Кон истиче да је то већ законом регулисано.

"Обавеза је за здравствене раднике да буду вакцинисани против свих заразних болести", истиче др Кон и додаје да би око тога требало проверити и у другим професијама које су по природи посла у честим контактима са великим бројем људи.

Када је реч о пооштравању мера против вируса корона, др Кон каже да се не може занемарити чињеница да расте број заражених, али ни да има заштићених.

"Из тог разлога не можете потпуно затварати као на почетку", додаје.

Наводи да не зна да ли ће доћи до пооштравања мера, да је здравствени део Кризног штаба казао своје ставове, али да са другим делом штаба стоје на различитим угловима.

"Ми сматрамо да је обавезна вакцинација за здравствене раднике, па се то није догодило, послали смо допис да скупови могу бити само за заштићене, па се ни то није догодило... Јасно је да је у интересу јавног здравља одвајање застићених од незаштићених, то нарушава етичке принципе, али то није тема за лекаре", наводи др Кон.

Указао је на то да и пример из Израела показује да је вирус опстао а, како каже, опстанак вируса значи да ће трајати годинама.

Наводи да сада на свету има четири милиона умрлих, што треба множити са три и додаје да ће на крају бити више десетина милиона људи на свету који су умрли од овог вируса.

"И природним током би се ово завршило за неколико година, али с вакцином ће се завршити брже", закључио је др Кон.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести