Кон: Ситуција са короном никада није била повољнија

БЕОГРАД: Епидемиолог доктор Предраг Кон изјавио је данас да ситуација са корона вирусом никад није била глобално повољнија, али да ипак треба бити опрезан и да ћемо праву информацију да ли ће бити неког новог таласа знати тек за месец и по дана.
predrag kon
Фото: Youtube Printscreen

"Све у свему ситуација са корона вирусом никада није била глобално повољнија, јер се не појављује нова варијанта. Корона се обично појављује као нова варијанта у подручјима где вирус слободно циркулише, где нема колективног имунитета и како видимо пошто је циркулација све мања, све је мања шанса за појаву нове варијанте корона вируса", рекао је Кон у изјави Танјугу.

Он је оценио да због тога постоји и оптимизам који је показап и директор Светске здравствене организације да се ближи крај пандемије.

Упитан да ли заиста можемо да се надамо скором крају пандемије, он је казао да "можемо и те како да се надамо".

"Ако ме неко пита, али не јавно, дам неко своје прилично опстимистично мисљење. Међутим, морам бити врло уздражан, зато што још не знамо шта нас тачно чека. Најобјективнији одговор је да ћемо за месец и по дана бити мало паметнији. У наредне две недеље имамо још пад, неће се десити ништа, али како долазе вируси са јужне хемисфере тако ћемо пратити шта се дешава", рекао је Кон.

Додао је да се сада налазимо у ситуацији када код нас почиње јесен, а на јужној хемисфери пролеће и да је то тренутак када вируси могу да се мењају и да се селе из једне у другу хемисферу.

"Међутим, чињеница је да постоје неке земље где је број заражених корона вирусом и даље у порасту. У добром делу Европе је у стагнацији активност, па чак последње недеље креће неки благи пораст", рекао је епидемиолог.

Он је додао да ће се "селидба вируса вероватно десити".

"Пратићемо шта се дешава у октобру и новембру, јер тада ћемо видети да ли ће бити пораста или не. Битно је да смо у трећој недељи после почетка школе, а да није дошло до пораста у свим узрастима. Дошло је до пораста броја заражених у једној групацији, али без посебног значаја", истакао је Кон.

Упитан шта нас чека када дође грип и да ли ће се ситуација када се "сударе" грип и корона закомпликовати, Кон је казао да не очекује да ће то значајно утицати на корону.

"Грип се код нас може појавити у октобру и новембру, када имате неке нове варијанте, али најчешће се појављује у децембру и свој неки максимум има тек у фебруару. То не значи да не треба пратити шта се дешава и са грипом. Рецимо, у Аустралији грип је био са значајно већом активношћу него што је био пре короне", подсетио је Кон.

Он је додао да ће се грип сигурно појавити и подсетио да га је било и прошле године, али да се ништа значајно није деслио.

"Надамо се да се неће десити ништа значајно ни ове године, али је сасвим сигурно и извесно да ћемо имати и једно и друго", казао је Кон.

На питање колико је важна имунизација од грипа, каже да је она изузетно битна, посебно за одређене категорије становништа.

Објашњава да грип може бити опасан за старије и оне који имају тешка здравствена стања.

"Он изазове болест која доводи до пада имунитета и као што имамо посковид, тако имамо и после грипа једно стање које дуже траје и које може водити до врло озбиљних компликација и смрти. Зато се они старији од 65 година и хронични болесници углавном и вакцинишу. Међутим, тај обухват је код нас још много мањи него што би заиста требало да буде и што би обезбедило потпуну заштиту", истакао је Кон.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести