Кон: Тражићемо затварање и важење ковид пропусница 24 часа

БЕОГРАД: Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да је уверен да ће одлука о продужетку распуста бити донета, али и оценио да би више ефекта имало када би истовремено било усвојено важење ковид пропусница 24 сата, као и затварање на десет дана.
predrag kon yt
Фото: Youtube Printscreen

"Ми на томе инсистирамо, јер ће једино тако моћи да се види озбиљан пад броја новозаражених", рекао је Кон за РТС.

Он је навео да медицински део Кризног штаба инсистира да одлука о продужењу распуста, око које су сагласни, треба да буде донета истовремено са рестрикцијом у смислу смањења контаката и изван школа.

"Ми смо утврдили да се првенствено улива вирус у школе, он се враћа и назад, али је неопходно онда смањити фреквенцију контаката и изван школе", рекао је Кон и додао:

"То је оно што смо од почетка тражили – да буде 10 дана затварања у смислу скраћења радног времена, да раде објекти само за храну, лекове и гориво и то да иде паралелно са распустом".

Кон сматра да је управо сада тренутак за то, као и да је апсолутни минимум увођење ковид пропусница 24 сата.

"То би као што смо раније говорили требало да иде након десет дана затварања да би се обезбедило да се то потпуно контролише", рекао је Кон.

Указао је да је сада већ уходано важење ковид пропусница од 22 сата и да је размишљање да се пређе на 24 сата потпуно логично.

"То је оно што очекујем да ће данас озбиљно да се расправља, јер ми не можемо да очекујемо озбиљне резултате ако не затворимо и једну и другу страну", поручио је Кон.

Истакао је да би продужење распуста требало да иде са затварањем на десет дана и да не зна да ли ће то бити усвојено, али да ће Медицински део Кризног штаба то тражити.

"Ми на томе инсистирамо, јер ће једино тако моћи да се види озбиљан пад броја новозаражених после тих десетак дана. У овом тренутку сама мера затварања школа може да да неки резултат, али он ће бити далеко мање ефикасан и видљив без свих мера заједно", објаснио је Кон.

За распуст каже да је готово потпуно уверен и да ту нема никакве дилеме да ће одлука о томе бити донета.

"Што се тиче одлука које се тичу ковид пропусница од 24 сата и евентуалног скраћења радног времена десет дана - у медицинском делу Кризног штаба постоји јединство, чак и шире од тога, из Министарства здравља постоји сагласност, видећемо на седници како ће се то продискутовати", рекао је Кон.

Седница Кризног штаба за борбу против корона заказана је за данас за 15.30 сати.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести