Кон: Убрзава се активност вируса, маске у болницама неопходне

БЕОГРАД: Из недеље у недељу се убрзава активност вируса корона и повећава број заражених, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон и истакао да је ношење маски у болницама и даље на снази, те позвао грађане да поштују ту меру, како се не би инфицирало још више људи.
Epidemijolog Predrag Kon Foto: Tanjug/video
Фото: Епидемијолог Предраг Кон Фото: Танјуг/видео

Он је за ТВ Пинк рекао да је за сваки боравак у затвореном простору најбезазленија и најсигурнија мера ношење маске, те да када би то сви радили, заштита би била 95 одсто.

"Још увек се налазимо у ситуацији да ће и даље бити пораста броја заражених, то забрињава, али чињеница је да је тренутно у Србији присутан искључиво омикрон", навео је Кон.

Он је рекао да то утврђује наш Национални институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и додао да је 6. јуна било испод један одсто присуства подваријатне омикрона, а сада је близу 28 одсто.

На питање да ли се може особа заразити иако је примила четири дозе вакцине, Кон је одговорио да свако може бити Бајден, алудирајући на америчког председника који има благи облик ковида, иако је вакцинисан четири пута.

"Овај вирус је јако заразан, неочекивано заразан и сваки наш човек може да буде (Џозеф) Бајден, али вакцина је још увек темељна заштита и ефективност је већа од 70 одсто", поручио је Кон.

Он је позвао старије грађане, посебно оне који припадају групи слабијег имунитета, да приме бустер, уколико то још нису учинили.

"Нема шта да чекају", додао је Кон.

На питање о мајмунским богињама, Кон је рекао да се не може игнорисати податак да се оне преносе далеко изнад својих земаља где се појављују, али и истакао да се много теже преносе.

"Потребан је много блиски контакт, најчешће интимни контакт и то треба имати у виду. По клиничкој слици личе на овчије богиње, али мало су јаче. Мајмунске богиње ће бити тема у наредном периоду, за сада се не очекују неке последице, али треба бити опрезан", поручио је Кон.

Тиодоровић: Биће и до 5.000 заражених

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић оценио је данас да тренутно у Србији циркулише више варијанти корона вируса и да сви заједно доприносе заражавању, и нагласио да би било добро да маске носи они који имају симптоме.

Тиодровић за Блиц наводи да је реч о варијантама БА2, БА4, БА.5, а да се у Европи већ појавила и варијанта БА 2.75 односно кентаур, који ће, може се очекивати, ускоро стићи и у Србију.

"Вероватно ћемо доћи и до 5.000 заражених по дану, али је број инфицираних већи него што је званично забележено, рекао је он.

Епидемиолог је додао да су симптоми блажи, да их неки и немају па се не тестирају и да зато каже да има сигурино више заражених.

Подсећа да су маске остале као препорука и било би добро да их носе они који имају симптоме или су допутовали или имају контакт са ризичним особама.

Каже да у болницма доминирају старији људи, као и невакцинисани.

Наводи да ипак нема места за панику али има за опрез.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести