КОРОНА ЈЕ ЗА ОВЕ ВИРУСЕ - МАЛА БЕБА! Следећа велика пандемија може бити НАЈСМРТОНОСНИЈА БОЛЕСТ знана човечанству: Није питање да ли ће већ КАДА ЋЕ СЕ ДОГОДИТИ

Следећа велика пандемија, названа “она велика”, можда већ вреба из позадине, чекајући да ослободи најзаразније и најсмртоносније болести познате човечанству.
Pixabay.com
Фото: Pixabay.com

- Нова пандемија ће се неизбежно појавити у будућности и међународна заједница треба да се припреми да одговори на ту претњу - рекао је крајем октобра генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус.

- Следећа пандемија није питање да ли, већ када ће се догодити. И не можемо себи дозволити да поновимо грешке из прошлости. Зато државе чланице СЗО преговарају о новом споразуму у вези са пандемијом и изменама Међународних здравствених прописа, како би ојачале правни оквир за глобални одговор на пандемије - додао је он.

Породица парамиксовируса (парамyxовиридае) има преко 75 вируса - укључујући заушке, мале богиње и инфекције респираторног тракта. У октобру је додата на листу пандемијских патогена на које треба пазити Националног института за алергије и инфективне болести, пише “Дејли мејл”.

Вирус нипах

Један од тих вируса, нипах, може да зарази ћелије са рецепторима које регулишу шта улази или излази из ћелија које облажу централни нервни систем и виталне органе. Ова варијанта има стопу смртности до 75 одсто у поређењу са ковидом, која је знатно испод један одсто.

Научници указују да, за разлику од грипа и ковида-19, који “брзо мењају облик”, делује да парамиксовируси не мутирају док се шире, али да су постали “веома добри у преношењу међу људима”.

Нипах вирус у Керали, Индија, јун 2019.

“Замислите само да се појави парамиксовирус који је заразан као мале богиње а смртоносан као нипах”, указао је у саопштењу Мајкл Норис, доцент Универзитета Торонто.

Такав сценарио није тешко замислити – филм “Зараза” из 2011. заснован је управо на овој врсти замишљеног парамиксовируса. У филму са Метом Дејомоном, Гвинет Палтроу и Кејт Винслет, жена се враћа кући са пословног пута у Хонг Конг и доноси са собом смртоносног микроба који изазива глобалну пандемију – болест је била вирус нипах.

"Грип је секвенциониран, али то није случај са парамиксовирусима"

- Грип је секвенциониран до смрти – рекао је “Атлантику” Бенхур Ли, вирусолог Медицинске школе Ајкан здравственог система Маунт Синај у Њујорку.

Али, како је објаснио, то није случај са парамиксовирусима јер већина људи заражених са једним од преко 75 вируса не преживи, што развој третмана и вакцина чини скоро немогућим.

Парамиксовирус

Први који је откривен у породици, назван говеђа куга, идентификован је још 1902. То је заразна вирусна болест која погађа папкаре. То је била друга болест која је потпуно искорењена 2011, након великих богиња код људи 1980, наводи “Дејли мејл”.

Иако научници знају за парамиксовирусе више од једног века, тек треба да схвате како вируси прелазе у нове врсте и мутације које преузимају да инфицирају људе.

На пример, дуго се веровало да заушке инфицирају само људе и одабране примате, али су нађени случајеви заразе међу слепим мишевима. Ту је и мистерија о томе како парамиксовируси могу да узрокују мање инфекције у једном домаћину, али убијају другог.

Искорени се један, појави се други

Пол Дупре, вирусолог Универзитета Питсбург, рекао је “Атлантику” да су рубела вируси – једна од подфамилија парамиксовируса међу којима су заушке – забрињавајући. Људи, мајмуни, свиње и пси су природни домаћини и лако се заразе у блиском окружењу.

Ту су и мале богиње, које је први документовао један персијски лекар у 9. веку. Али, тек је 1757. шкотски лекар открио инфективни агенс у крви пацијента који је изазвао вирус.

Листа ризичних земаља на мајмунске богиње у Ченају, Индија, у јулу 2022.

Еми де Вит, шеф одељења молекуларне патогенезе у Лабораторијама Роки Маунтин, рекла је “Атлантику” да би мале богиње могле на крају да буду искорењење, што би окончало потребу за вакцинацијом.

Међутим, кад се то догодило са великим богињама, појавио се мпокс (некад мајмунске богиње) да заузме своје место.

"Многи од тих вируса имају потенцијал за пандемију"

Како наводи “Дејли мејл”, извештај објављен 2022. под називом “Јачање спремности Аустралије за пандемију” бави се парамиксовирусима.

“Како свет наставља да боље разуме ове везе између здравља људи, животиња, биљака и животне околине, вируси прелазе са животиња на људе алармантном брзином. Поред познатих вируса, у просеку се сваке године појављују два нова вируса код људи, а пропорција која доводи до већих епидемија расте”, наводи се у извештају.

“Многи од тих вируса имају потенцијал за пандемију – потенцијал да се шире на више континената”, додаје се.

Блиц

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести