Костић: Одбрана интегритета САНУ задатак сваког од нас

БЕОГРАД: Српска академија наука и уметности обележила је данас свој Дан и 176 година континуираног рада, а њен председник академик Владимир Костић истакао је да су околности у којима САНУ делује битно одређене неспоразумима у цивилизацијском простору, коме припадамо, уз специфичне проблеме са којима се Србија суочава.
sanu
Фото: Youtube Printscreen

Он је приметио да је САНУ данас нешто присутнија у друштву него раније, али и скренуо пажњу на "свесне или несвесне политичке злоупотребе Академије". 

"У јавности се од САНУ најчешће тражи конкретно политичко одређивање према често не само дневним, већ и ефемерним догађајима. Пошто такво уплитање САНУ као целине готово по правилу није било делотворно, покушава се, са промењљивим успехом, са уплитањем појединачних чланова, којима се одмах приписују афилијације које експлицитно или имплицитним укључују Академију, чак и када наши чланови иниситирају да су изнети ставови потпуно лични", рекао је он.

Други образац политичке злоупотребе Академије, Костић је назвао "Тројанским коњем" и казао да веома често различите институције, па и појединци траже да се реаговања изврше под плаштом САНУ, у којима, ако се и придруже, делују из другог плана заклоњени ауторитетом ове куће. 

Прослави Дана САНУ присуствовали су министри Владан Вукосављевић, Младен Шарчевић, Славица Ђукић Дејановић, државни секретари Владимир Поповић, Татјана Матић, генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић и други.

У уметничком програму текстове Иве Андрића поводом 125 година од његовог рођења читали су глумци Војислав Брајовић и Небојша Кундачина, млада виолинисткиња Дуња Каламир извела је мелодију из опере "Орфеј и Еуридика", а "Дитирамб за хор флаута" ансамбл "Лола класик" предвођен диригентом Љубишом Јовановићем.

Zdravko
20.11.2017 • 21:13
Nekompetentnosti ima možda previše.
Korupcija???
Kostić zarađuje 1 milion mesečno. Plata u KCS 120.000, plata na Medicinskom fakultetu 120.000, Akademijski dodatak 80.000 dinara, a na kliničkim studijama ostatak od bar pola miliona mesečno. Ima i posebnu platu preko Ministarstva nauke do 100.000, a i u dva upravna odbora, gde je predsednik.
Hajde neka kaže koliko stvarno zarađuje? Veoma je važno za našu budućnost.
Ovo se zove hipokrizija!!!!
Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nema izveštaja o imovini i prihodima vrha Akademije. Zašto?
EUR/RSD 117.5133
Најновије вести