КОВИД КОСИ, ВЕЛИКИ КАШАЉ ОДНОСИ Болнице забрањују посете пацијентима НЕКИ СУ И НА РЕСПИРАТОРУ

Због повећаног броја респираторних инфекција директорат КБЦ-а Осијек од јуче па до даљњег забранило је посете пацијентима, КБЦ Ријека посете због лоше епидемиолошке ситуације не дозвољава још од 5. децембра прошле године.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

У КБЦ-у Загреб посете још нису укинули, али такође размишљају о томе, није их укинуо ни КБЦ Сплит, али су увели ограничења, пише 24sata.hr.

"Закључили смо да нема потребе укинути посете него смо их са сат времена скратили на пола сата и сваком пацијенту у посету може доћи само једна особа, обавезно с маском и уз поштовање других заштитних мера", каже за 24сата доц. др сц Мирела Павичић Ивеља, специјалиста инфектологије и надређена Клинике за инфектологију КБЦ-а Сплит.

Неколико дана пре католичког Божића било их је 20 хоспитализованих и троје на респиратору.

"Број хоспитализованих расте, посебно с ковидом, нешто је хоспитализованих и због грипа. На хитном пријему велики је пораст пацијената, при чему једна трећина њих неоправдано заобилази своје породичне лекаре. Без потребе долазе директно к нама, што јако оптерећује болницу", истиче инфектолог.

Међу хоспитализованим због ковида углавном су старије особе, међу онима који леже због грипа има и млађих.

"Све очекивано у зимским месецима, и у складу с лошом вакцинацијом, како против ковида тако и против грипа. Чак су и хронично болесни лоше вакцинисани против тих болести", напомиње она.

КБЦ Сестре милосрднице у Загребу рестрикције је увео само на педијатрији, где у посету детету може доћи само један родитељ, и то на највише 15 минута.

У КБ-у Дубрава рестрикције нису уводили, ситуација им је, како кажу, редовна. Редовно је стање и у домовима за старије особе, где посете засад нису ограничавали.

Прим. др Горанка Петровић, специјалиста епидемиологије из Хрватског завода за јавно здравље, каже да је досад било око 900 случајева грипа, 4.150 случајева великог кашља и око 4.000 случајева ковида.

Телеграф

 

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести