Краљево: Хоспитализована 33 пацијента,ситуација под контролом

КРАЉЕВО: У Општој болници "Студеница" у Краљеву тренутно су хоспитализована 33 пацијента, изјавила је инфектолог у тој здравственој установи Зорица Костић и додала да је ситуација под контролом.
kraljevo youtube
Фото: Youtube Printscreen

У изјави за Танјуг, навела је да су у почетку, када је кренуо пик болести у Краљеву, пацијенти углавном имали средње тешку и врло тешку клиничку слику тако да су, додала је, по први пут у том граду морали да формирају ковид болницу.

"Ми смо у систему ковида од средине марта, када је и проглашена епидемија корона вирусом, и тада смо све тешке болеснике који су захтевали било какву механичку потпору, што се тиче дисања, слали у терцијарне здравствене установе, а сада смо по први пут морали да такву интензивну јединицу формирамо у краљевачкој болници", рекла је она.

Како је додала, био је велики број болесника којима је била неопходна механичка вентилација, а због препуњених капацитета у терцијарним здравственим установама нису могли да рачунају на њих већ су морали да се ослоне на сопствене снаге.

Тих првих дана је, каже, у једном тренутку било 109 оболелих и додала да су углавном били хоспитализовани пацијенти који су имали средње тешку и изузетно тешку клиничцку слику, док су они са блажом клиничком сликом упућивани на кућно лечење јер нису имали могућност да их све приме у болницу.

"Сада, како назиремо крај овог таласа епидемије, у краљевачкој ковид болници углавном су средње тешки болесници и осам болесника који се налазе у јединици интензивне неге", рекла је Костић у Крагујевцу где је данас, у организацији Министарства здравља, одржан пријем за здравствене раднике из тог града, Краљева, Чачка и Новог Пазара.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести