Кубуровић: Обавеза свих је да реагују на насиље

БЕОГРАД: Примена Закона о спречавању насиља у породици почиње од сутра, а министарка правде Нела Кубуровић каже да се највећи ефекат очекује од примене хитне мере - удаљавање насилника из стана и нагласила да је обавеза свих да на насиље реагују.
Nela Kuburović / print screen
Фото: Youtube Printscreen

Она је указала да је прошло шест месеци од када је Скупштина Србије увојила Закон, да је у том периоду 1.500 судија, тужилаца, полицајаца прошло обуку.

"Највише пажњу изазивају хитне мере које се по први пут уводе у наш систем . Постоје могућност изрицања две хитне мере то је удљење насилника из стана и друга мера је забрана приласка жртви", појасника је она за РТС.

Како каже, полицијски службеник може да одреди да ли ће да примени једну од ове две мере која траје 48 сати, а затим судија одлучује да ли ће насилника из стана да одстрани још 30 дана.

"Дакле, постоји могућност да насилник моментално буде удаљен из стана 32 дана штро жртви оставља простора да се охрабри, осамостали и да не одустане од даљег процесуирања - поступка који ће се водити према насилнику", појаснила је министарка.

Новина у закону је и санкционисање свих оних који не буду на прави начин спроводили мере и опримењивали закон.

Предвиђена је, наставља она, дисциплинска одговорност за носиоце правосудних функција уколико се не поступају роковима који су предвиђени, али постоји и прекршајна одговорност ако су у питању полицијски службеници. 

"Обавеза свих нас је да реагујемо на насиље, да насиље пријавимо, а државни органи су дужни да реагују", нагласила је Кубуровић.Говорећи о изменама Кривичног закона она је нагласила да су уведена нова кривична дела против полне слободе. 

Упитана како повући границу она је рекла да ће то знати судије и тужиоци који су у претходних шест месеци имали прилику да се обуче, а да ће обука бити настављена и даље.

Нови премијер има добру основу за рад

Министарка правде Нела Кубуровић каже да ће се у наредних петнаестак дана знати ко ће бити премијер и додаје да су новом мандатару остављени добри услови за рад.

"Оно што је сигурно новом премијеру остављени су добри услови, добра основа да нова влада настави истим темпом и да остварује резултате какве је остварила на челу са Александром Вучићем", рејкла је Кубуровић гостујући на РТС.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести