Лап топови за успешне мале и велике матуранте

БЕОГРАД: Ученицима завршних разреда основних и средњих школа који су освојили прва места на републичким или једно од прва три места на међународним такмичењима, данас су у Палати Србија уручене похвалнице и лаптоп рачунари, као признање за њихове успехе.
laptopovi, tanjug
Фото: Tanjug

Рачунари и похвалнице за 176 ђака су поклон Фондације Драгица Николић, а додели награда присуствовао је и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, који је поручио да је његова обавеза да се направи бољи систем и да Србија буде земља у којој ће многи ђаци ићи њиховим стопама, у којој ће се озбиљно учити и много знати.

Зато ће се, како је рекао, стално пооштравати систем учења и тестирања и усавршавати модели на који начин се то ради.

Подсетио је да следе реформа реформа високог образовања, а да је циљ да млади њихова знања прво покажу у нашој земљи.

Фото: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

"Зато се трудимо да обезбедимо нове фоднове стипендија, нове односе привреде и будућих високообразованих људи. То је наш задатак”, назначио је министар и додао да су велики проблеми, који су пратили њихово одрастање, попут невоља, ратова, санкција, остали иза нас.

Он се нада да ће имати прилику да наредних година више уживају у младости, јер Србија постаје пуноправан члан Еразмус плус пројекта, што ће ученицима и студентима, као и професорима, омогућити да путују по свету, да виде свет и да знајуда јесу део тог света.

“Наши ђаци су квалитетни, као и наша настава. Сигурно да можемо бити и бољи и да и вас чека још лепша будућнсот”, поручио је Шарчевић.

Он је захвалио Фондацији Драгице Николић која, како је рекао, о деци брине онако како заслужују најбољи, како би у даљем школовању и учењу имали ново помагало, али и додао да је од поклона важнија пажња, да се неко сетио да каже да су најбољи и да су понос њихових родитеља.

Председница УО Фондације, Драгица Николић, истакла је да сваке године расте број награђених ученика, а појављују се и нове дисциплине у којима наша деца освајају свет.

Фото: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

“И то је истински показатељ на колико дивних, изузетних младих људи Србија може да се ослони у будућности”, рекла је Николић.

Како је рекла, о најбољим ђацима требало би више да се зна у широј јавносоти, и зато је намера акције не само да им се поклонима олакша наставак школовања, већ да их, сабране на једно месту, макар један дан у години, покаже Србији.

“Да вас види, упамти, да сви грађани Србије буду поносни на вас као што су поносни ваши родитељи, професори, сви ми у Фондацији”, рекла је она.

Поручила им је да су знања и вештине највеће драгоцености које им нико не може одузети - њихов капитал који ће се увећавати онолико колико ви будете спремни да га увећате.

Бивши председник Србије Томислав Николић рекао је да Фондација пету годину за редом награђује успешне ђаке, честитао им на постигнутим резултатима и на томе што су се, како је рекао, посветили томе да буду још бољи, “да их не воде други, већ да они воде друге”.

“Ово је скромни допринос вама, а када постанете велики људи, јавите нам се, да знамо да је труд који сте уложили донео добар резултат”, рекао је Николић.

Међу награђенима је и 19-годишња Ивана Стевановић, свршена матуранткиња Филолошке гимназије и бруцос Филолошког факултета, која је освојила прво место на републичком такмичењу из руског и треће из српског језика.

“Тај резултат ми је значио, јер сам била ослобођена пријемног, али и зато што сам видела колико знам, колико сам спремна да учим и да остварим своје циљеве. И ова подршка значи, јер је лепо што се наградују успеси, шсто се то цени и памти”, каже Ивана која планира да после студија остане у Србији.

Награђен је и Никола Спасић, који је завршио Основну школу “Милош Обреновић” у Аранђеловцу, а школовање ће наставити у посебном одељењу за програмирање у тамошњој гимназији.

“Ова подршка нам је свима ветар у леђа”, каже Никола, који планира да упише ЕТФ, а освојио је прво место на републичком такмичењу из физике ове године.

EUR/RSD 117.5516
Најновије вести