Лауреати награда „Др Зоран Ђинђић“: Врхунски резултати ничу на добрим темељима

Последње недеље старе године, већ традиционално уручене су награде „Др Зоран Ђинђић“, а овај пут сви добитници су с Универзитета у Новом Саду.
Branko Latinčić, Mirjana Ljubojević, Tijana Zrnić, Dušan Jakovetić Foto: UNS
Фото: Бранко Латинчић, Мирјана Љубојевић, Тијана Зрнић, Душан Јаковетић Фото: УНС

Овогодишњи лауреат Награде „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача др Мирјана Љубојевић, родом из Србобрана, удата, мајка двоје деце, доцент је на Департману за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду, а њен научни опус обухвата оплемењивање сорти и подлога воћака.

Међу успехе који су је издвојили од осталих кандидата је и чињеница да је учествовала  у стварању неколико отпорних сорти јабуке, крушке и брескве, од чега су четири признате у 2017. години, а три нове селекције су пријављене Комисији за признавање сорти. Досадашњи научни ангажман др Љубојевић резултирао је и високим индексом компетенције и великим бројем научних радова публикованих у међународним и националним часописима. Млада научница је активан учесник домаћих и међународних научних пројеката, али и различитих манифестација које за циљ имају популаризацију науке.

„Ова награда за мене је признање да је ово што сам до сада радила било одлично и подстрек да у будућности буде још боље, а искористићу је делом за усавршавање у САД, а делом за опрему за Департман“, каже Марина Љубојевић. „Пољопривредни факултет има дугу традицију у оплемењивању биљака и ја сам трећа генерација научника који на томе раде, а када имате добре темеље није тешко постићи врхунске резултате.“


Од УНС-а до Берклија

Тијани Зрнић припала је награда за најбољег студента Универзитета у Новом Саду у прошлој школској години јер је студије на смеру Енергетика, електроника и телекомуникације, усмерење Комуникационе технологије и обрада сигнала на Факултету техничких наука, завршила у року са укупном просечном оценом 10. Добитница је већег броја награда, међу којима су три године заредом за изузетан успех током студија на свом факултету и на целом универзитету, као и почасног признања за изузетан успех  на светском студентском такмичењу у обради сигнала. И током студија Тијана се усавршавала се у земљи и иностранству, коаутор је три публикације, а сада је студент прве године докторских студија на Универзитету у Калифорнији у Берклију у истраживачкој групи за вештачку интелигенцију.

„Дошла сам кући на празнике и ова награда ми их је улепшала, а пуно ми значи не само као доказ да је неко препознао и наградио мој труд, него и због тога што показује да се у Србији наука подстиче“, каже Тијана Зрнић. “Још увек се привикавам на живот у Америци јер је тамо начин живота потпуно другачији и не могу да га поредим са овдашњим. И студије су другачије, много се ради индивидуално и има пуно пројеката, али мислим да без све теорије коју сам овде добила не бих стигла до Берклија.“


Лауреат Специјалне награде „Др Зоран Ђинђић“ за младог научника и истраживача за посебан допринос у науци у 2017. години др Душан Јаковетић, доцент је на Департману за математику и информатику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Области његовог научног интересовања су дистрибуирана оптимизација и дистрибуирано процесирање информација и до сада је остварио значајне научне резултате, а уједно и награде, између осталих - награда Универзитета Карнеги Мелон за најбољу докторску дисертацију. 

„Родом сам из Краљева и основне студије завршио сам у Београду, а  докторске у Америци и Португалији“, каже Душан Јаковетић.“ У Новом Саду живим четири године, ожењен сам и имамо девојчицу. У научном раду, поред пројекта у којем учествујем  ИБИДАС из Хоризонта 2020, који се бави науком о подацима, учествоваћу и у пројекту РИЛФОРОЛ о примени дистрибуиране оптимизације на реалне проблеме и приближавању широко распрострањеним технологијама.“

Добитник Награде „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука у 2017. години је Бранко Латинчић, за мастер рад „Проблем темпоралности у Ничеовој и Бергсоновој филозофији“, одбрањен на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.

У образложењу стручне комисије за оцену радова, констатовано је да „основни утисак свих чланова комисије сведочи да је реч о изузетно смелом, зрелом, самосталном и сјајно компонованом раду“, који је проглашен за победнички у конкуренцији од укупно 15 пријављених радова.

„За сада још увек планирам где ћу уписати докторске студије, али ће то свакако бити у иностранству, а до тада сам међу армијом оних који зарађују држећи он лајн курсеве енглеског, углавном Јапанцима“, каже Бранко Латинчић.

 Даница Девечерски

EUR/RSD 118.3459
Најновије вести