Лекари "Драгише Мишовић" под скафандерима спасили живот бебе

БЕОГРАД: У болници за гинекологију и акушерство КБЦ "Др Драгиша Мишовћ" налазе се труднице и породиље које су позитивне на корона вирус, а јуче је успешно изведена интервенција код труднице заражене корона вирусом, којом је спасен живот једне бебе.
 Bolnicа za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović"  Foto: KBC "Dr Dragiša Mišović"
Фото: Bолница за гинекологију и акушерство КБЦ "Др Драгиша Мишовић" Foto: КБЦ "Др Драгиша Мишовић" Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović" Foto: KBC "Dr Dragiša Mišović"

"Урађена је интраутерена трансфузија код фетуса у 31. недељи. Код маме која има другачију крвну групу од бебе, пролазе антитела, која код бебе изазивају хемолитичку болест. Ако не дамо беби трансфузију, доћи це до угинућа. Да бисмо је спасили, под пуном опремом урадили смо трансфузију иглом кроз стомак, у пупчаник. Извади се крв бебе, одреди колико обрађене крви треба да се убаци кроз ту иглу у пупчаник и беба добије трансфузију", објаснила је начелница Болнице за гинекологију и акушерство Слађана Михајловић за РТС.

Она је рекла да су и мама и беба добро.

Надамо се да це што више игзгурати, да се успешно заврши порођај", навела је нацелнице болнице.

Она истиче да болница тренутно има доста трудница које су имале позитиван тест, али да неке нису оболеле, односно немају симптоме Ковида-19.

"Једна је имала тешке симптоме. Добила је терапију и пратимо њено стање на одељењу. Труднице и бебе су у овој епидемији поштедене, имају мање симптома, али морамо да будемо предострожни и да их пратимо сваког дана", истиче др Михајловиц.

Докторка Михајловић наводи да су још у фебруару у "Др Драгише Мишовић" почели да носе маске, рукавице и капе, али да се није оцекивало да це доци до тога да данас раде у скафандерима.

Када је одредемо да це та болница водити рацуна о пацијенткињама које имају коронавирус, за два дана је преграден зид, и направљен потпуно одвојен део за те пацијенткиње.

"Постоји и посебан лифт који води до посебног породилишта и операционе сале и посебно одељење где се смештају после операције", наводи др Михајловиц.

Постоје и одвојене амбуланте за пацијенткиње код којих постоји сумња на коронавирус, где је доста пацијенткиња.

"Оне добију температуру или дошу због других симптома. Ми морамо да урадимо шта је неопходно, али не долазе у контакт једне са другима", објашњава докторка и истице да нема заражених мешу особљем.

Она каже и да су њени запослени "змајеви", да су три медицинске сестре самохране мајке, а нису питале да узму ни дан слободан нити је било ко узео боловање.

"Много је помогла Земунска болница, која нам је дала гинекологе и неонатлоге", рекла је докторка.

Указује да проводе по шест сати у скафандеру. "Излазе бледи и уморни, али видимо звезду водиљу када их испратимо испред болнцие и видимо маме и бебе здраве", рекла је др Михајловиц, која је на целу породилишта које је два пута проглашавано за најбоље.

У Клиницко-болницком центру "Др Драгиша Мишовић" у овом тренутку на лечењу од Ковида-19 је 300 пацијената, од којих је 36 на респиратору.

У дечјој болници те установе је 41 дете, имају 26 мајки, седам трудница - од којих је пет позитивно на Ковид. Имају и десет породиља, од којих је пет позитивно, мада ниједно од пет беба рођених у "Др Драгише Мишовић" нема коронавирус.

EUR/RSD 117.5753
Најновије вести