Лекари: Заражени Суботичанин добро,нема разлога за панику

БЕОГРАД: Мушкарац (43) из Суботице, који је први потврђени случај корона вируса у Србији, у добром је здравственом стању и није животно угрожен, а појава мање епидемије у нашој земљи не може се искљчити, кажу лекари и напомињу да нема разлога за панику и страх, већ за опрез и озбиљност.
Korona virus u Srbiji foto: Dnevnik.rs
Фото: Корона вирус у Србији фото: Дневник.рс

Инфектолог и начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље, Мијомир Пелемиш, рекао је у Новом јутру ТВ Пинк да због појаве корона вируса у Србији нема разлога за страх и панику, већ за озбиљност и мобилизацију свих здравствених радника и оних који учествују у збрињавају заражених тим вирусом.

''То се и до сада радило, неће се ништа посебно ново радити убудуће, осим што инсистирамо да здравствени радници у болницама буду приправни и спремни, а све је већ органозовано'', навео је Пелемиш.

Казао је да се показало да су све активности које је здравстевни систем спроводио дале резултата и да су грађани савесни и свесни шта треба да предузму да сачувају своје здравље и здравље целе популације.

''Оболели се сам контролисао и сам изоловао своју породицу кад је схватио да има неку инфекцију што је плус за све нас'', казао је Пелемиш.

Епидемиолог Предраг Кон је, на питање да ли Србији прети епидемија корона вируса, казао да постоји умерени ризик за појавом нових случајева и додао да се појава евентуално мање епидемије не може искључити, али да је најважније да се тестирају сви који су били у контакту са зараженим мушкарцем из Суботице.

'' То је већ, колико знам, урађено. Врло је битно да, ако неко добије респираторне тегобе, а ради на месту где има много контаката са другима, да се не појављује на свом радном месту'', казао је Кон.

Он је нагласио да би епидеомиолошка ситуација у Србији, да нема претње корона вирусом, била би потпуно уобичајена и излазила из сезоне грипе.

''Сви системи надзора за грип овог пута ће функционисати за евентуалне случајеве корона вируса'', рекао је Кон.

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести