Линта: Уредити Спомен подручје Гаравице, подићи нови споменик

БЕОГРАД: Србија и Република Српска треба да заједнички уреде запуштено Спомен подручје Гаравице, подигну нови споменик и изграде православну цркву у помен српским жртвама геноцида, сматра председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Оценио је да је срамна чињеница да градска власт у Бихаћу на српском стратишту гради спортско рекреативну зону на којој се одржавају мотоциклистичке трке и снимају музички спотови.

"У питању је један од бројних доказа да власти у Федерацији понижавају, умањују и негирају српске жртве геноцида из времена Другог светског рата", наводи Линта у саопштењу.

Линта је рекао да су Гаравице код Бихаћа једно од најмонструознијих и највећих српских стратишта у Независној Држави Хрватској и у Европи.

Навео је да је усташки режим у Гаравицама током јула и августа 1941. године починио геноцид над више од 14.000 невиних српских цивила са подручја бихаћког среза и околних места Лике и Кордуна.

"У Гаравицама је страдао и мањи број других нација укључујући Роме и Јевреје", рекао је Линта.

Навео је и да је то стратиште деценијама било место највећег заборава што, додао је, потврђује чињеница да је први парастос српским жртвама геноцида у Гаравицама служен тек крајем 1991. године, односно први пут после 50 година.

Линта тврди да се за време комунистичког режима говорило да су Гаравице једно од бројних стратишта жртава фашистичког терора што је, каже, био начин да се потисне ко су жртве, а ко починиоци злочина.

"Циљ је био да се сакрије неспорна истина да је над српским народом у Гаравицама и на многим другим местима широм НДХ почињен геноцид и да су тај геноцид починили Хрвати и Муслимани", истакао је Линта.

Један од доказа је, каже, и Меморијални парк у Гаравицама саграђен 1981. године који је сачињен од 15 камених стубова који, истиче, нису сведочили о масовном страдању српских цивила нити су била уписана њихова имена и основни подаци.

EUR/RSD 117.4754
Најновије вести