Лончар: Нема корона вируса у Србији, спремни за сваки сценарио

БЕОГРАД: У Србији није регистрован ниједан случај корона вируса, али то не значи да га неће бити пошто стручњаци очекују његов врхунац у наредних 10 до 15 дана, рекао је данас у скупштини министар здравља Златибор Лончар и поручио да је држава спремна за сваки сценарио и да нема разлога за панику.
virus laboratorija
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Лончар је, одговарајући на питање посланика Јединствене Србије Војислава Вујића - колико је наша држава спремна да се суочи са могућности ширења вируса у Србији и какви су планови ако се то деси, рекао да је држава апсолутно спремна пошто је за сада предузето и више мера од оног што је тражила Светска здравствена организација.

Имамо за сада све, нема места паници, неће бити изненађења ако се појави неки случај и код нас. С друге стране, не треба да се опустимо и да мислимо да је немогуће да тај вирус дође и код нас, поручио је Лончар.

Објаснио је да Србија има обезбеђен простор за изолацију, стручњаке, специјализована возила и опрему, реагенсе и друго.
Лончар је навео да је Србија једна од ретких земаља која има реагенсе за чак четири типа корона вируса.

Каже да влада то питање схвата на најозбиљнији начин, али да много зависи од тога шта ће бити предзето у Кини.

Ми смо све време са СЗО на сталној вези, која је у обавези када се нешто овако дешава да издаје саопштења у вези са тренутном ситуацијом, мерама које треба предзети. Уверавам грађане да смо у Србији предузели све мере, чак и више него што су они захтевали да урадимо, поручио је министар здравља.

Каже да је Србија увела контроле грађана који долазе из Кине у Србију, али да још нема детаљних информација о томе како се корона вирус преноси пошто је реч о његовој новој мутацији.

Лончар додаје да тренутно ван Кине има 68 регистрованих случајева корона вируса и да је већина њих била у Кини.

То значи да ћемо морати да још више поведемо рачуна, јер немамо званичне податке како се тачно преноси вирус. Да имамо те податке ми бисмо тачно могли да предвидимо из претходних искустава како ће то да иде и у ком правцу. Али, ми смо спремни и на неку гору опцију него што би требало да буде, рекао је Лончар.

Додаје да је влада у свакодневној комуникацији с амбасадом Кине и да је наша држава понудила помоћ за све што може са своје стране да уради.

Како каже, тешко је све предвидети, али је важно да реакција буде правовремена.

Лончар је додао да реагенси за два сата могу да утврде да ли је неко заражен и да је држава ступила у контакт с најпрестижнијим светским лабораторијама за евентуалну потврду присуства вируса.

Истакао је да држава води рачуна о људима који су пореклом из Србије.

Лончар је додао и да је потврђено да Српкиња из Кине, која је била у у Индији, нема корона вирус, као и да се сада прати њен супруг.

Напомиње да је у Србији формиран посебан тим стручњака који се баве само корона вирусом, а који имају богато искуство с разним вирусима.

Молићу и вас и све грађане да пажљиво слушају само проверене податке, а не дезинформације, јер то може да буде најгоре. Мора да се слуша струка и једино тако можемо да изађемо са што мање последица. Не треба ова ствар да се претвори у неку дневно политичку активност, јер се овде ради о људским животима и свака грешка може скупо да нас кошта, апеловао је министар на посланике и грађане.

Напоменуо је да грађани не треба да злоупотребљавају СОС телефон за корона вирус и додао да има случајева да неко зове и пита да ли треба да се тестира на корона вирус пошто је био у аутобусу у којем је један Кинез кинуо.

Пратимо ситуацију и обавештаваћемо вас о свему шта се дешава, закључио је министар Лончар.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести