Лончар: У целој Србији најсавременија хирургија

ШАБАЦ: Осам болница у Србији добиле су 19. јула уговоре о набавци лапароскопских стубова и пратеће опреме за минимално инвазивну лапароскопску хирургију, а министар здравља Златибор Лончар истакао је да ће пацијенти у Србији први пут бити оперисани најсавременијим апаратима који се примењују и у болницама у Лондону или Паризу.
l
Фото: Youtube Printscreen

Уговоре о набавци лапароскопских стубова добиле су опште болнице у Јагодини, Пожаревцу, Новом Пазару, Крагујевцу, Ваљеву, Крушевцу, Лозници и Лесковцу у оквиру пројекта "Лапсерб" који спроводи Министарство здравља.

Министар Лончар рекао је на церемонији доделе уговора у Општој болници у Шапцу да та опрема омогућава минималну интервенцију у операцији тумора на дебелом цреву без отварања стомака.

"То значи да нема зарастања ране, превијања, могућих компликација, пацијент је већ после два дана на ногама и способан је да се врати свакодневним активностима", нагласио је Лончар.

Како је рекао, набавком лапароскопских стубова компликоване и тешке операције више се неће изводити само у Београду, већ ће и болнице широм Србије имати опрему и кадар за такве интервенције.

"То значи да пацијенти не морају да иду из својих средина у веће градове већ ће све моћи да заврше у свом месту без додатних трошкова, путвања, заказивања термина, а то је велики бенефит и за пацијента и за наше здравство и државу", навео је Лончар.

Додао је да је Министарство набавило 26 апарата за које је издвојено око три милиона евра а који ће бити коришћени и за оперативне захвате у гинекологији, урологији, ортопедији...

 

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести