АКЦИЈЕ РИБОЛОВАЧКОГ САВЕЗА ВОЈВОДИНЕ Воде шараном порибљене, нелегалне мреже извађене

Мноштво извађених нелегално постављених мрежа и струкова, те убачена шаранска млађ на неколико локација, епилог је  две одвојене акције чији је дугорочни циљ увећање рибљег фонда на војвођанским водама, а обавио их је претходних дана  Риболовачки савез Војводине.
а
Фото: Приватна архива

Прва је спроведена на Тиси, где је у оквиру ванредне акције из воде вађен забрањен стајаћи алат за привредни риболов, попут мрежа, вршки и струкова који су махом били скривени на тешко приступачним местима.  Контрола је спроведена од бране код Бечеја до тока реке код мађарске границе. Том приликом извађено је по шест мрежа и струкова и  десетак вршки, а у акцији је учествовало 12 људи са пет чамаца. Иначе, у претходном периоду од већих прекрашаја било је почушаја рибокрађе на Тамишу и Тиси.  За риболовце код којих је пронађен шаран (ловостај почео првог априлског дана), није било попуста, те су рибочувари писали мноштво записника о почињеним прекршајима, а одузиман је и прибор дсо окончања поступка.

Захваљујући другој акцији, неколико војвођанских вода обогаћено је шараном. Млађ ове рибе убачена је на шест локација: у Срему  у акумулацијијама Добродол и Борковац, као и на реци Босут, а у Бачкој на водотоку Чик , акумулацији Адорјан и мртваји Буџак у близини Аде.  Убачена је укупно тона шарана, махом једногодишње рибе.  До краја априла, РСВ планира да сомом пориби ток Тисе у близини Мола и Аде, као и Босут.

Температура водотокова је око 15 степени Целзијуса, а стајаћица чак и преко 20

Иначе, водостај на војвођанским рекама је углавном у опадању. Топло време је проузроковало да температура водотокова буде на нивоу од око 15 степени Целзијуса, а стајаћица чак и преко 20! Управо због топлоте, неуобичајено велике за ово доба године, неке рибље врсте  попут буцова и деверике, скобања и мрене су се већ измрестиле, поготово на стајаћим водама.

Фото: Приватна архива

Минулих дана, такође, било је много риболоваца крај обала и у чамцима, а добро су ишле бабушка, деверика и остала бела риба.  Што се грабљивица тиче, спорадично су се ловили штука и буцов, а на вајшанским водама и баса. 

Јуче је почео ловостај на белу рибу, који не важи када су у питању крупатица, кесега, црноока деверика и шпицерка. У РСВ апелују на риболовце да добро проуче рибље врсте и не ризикују казну.

Д. Кнежић

 

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести