СТАРИ ОРУЖНИ ЛИСТОВИ УСКОРО ОДЛАЗЕ У ИСТОРИЈУ Пререгистрацијa оружја до 5. марта

Рок до када власници оружја треба МУП-у да поднесу захтев за израду новог оружног листа, је 5. март.
lovacke puske dnevnik
Фото: Дневник/ Д. Кнежић

Ако то не учине, ризикују казну од 5.000 до 150.000 динара, а може им се и одузети оружје. Од сада, на једном новом оружном листу омогућена је регистрација до 10 комада пушака или пиштоља. Рок за пререгистрацију оружја до сада је продужаван три пута, а сада су изузетно мале шансе да ће доћи до новог продужења времена за замену старих оружних листова новим биометријским исправама.

Власник оружја, по закону, обавезан је да приликом замене оружног листа, у полицијску станицу донесе оружје на увид, као и старе исправе. Потребна је и потврда да се против њега не води кривични поступак, као и лекарско уверење о способности за држање и ношење оружја. Саставни део поступка су и документа која доказују оправдани разлог за поседовање оружја. Уколико грађани имају ловачку пушку или карабин, то је уверење о положеном ловачком испиту или копија ловне карте.

Грађани који поседују оружје с олученим цевима – пиштоље, револвере, карабине, малокалибарске пушке, платиће републичку таксу од 5.620 динара, док је такса за оружје с неолученим цевима, у које спадају ловачка пушка, ваздушни пушка и пиштољ, комбиновано оружје, 2.690 динара.

Уз те трошкове, потребно је и лекарско уверење, чија се цена махом креће се од 2.500 динара до 3.500, а у неким установама је и скупље.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести