Мали: Директори здравствених установа воде рачуна о сваком динару

БЕОГРАД: Потпуно смо посвећени јачању нашег здравственог система, али очекујемо да директори здравствених установа преузму део одговорности на себе и да наши грађани добију најбољу могућу негу и услугу, и да водимо рачуна о сваком динару, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали. 
1
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Он се директорима болница и клиничких центара обратио на едукативном скупу Дигитализација у здравству који се одржава у Београду.

Мали је истакао да се за здравство ове године издваја 4,5 милијарди евра и да буџет никад није било већи, а укључује улагања у опрему, домове здравља, болнице, повећање плата лекарима и медицинским сестрама.

Упозорио је да с друге стране постоје у здравству проблеми у висини залиха и разлике у утрошцима код здравствених установа које имају исти број пружених услуга. 

„Сада имамо систем који води рачуна о сваком динару. Раније можда нисмо били сигурни какво је робно материјално књиводоство, да ли постоје и како се троше залихе, како се троше неки лекови и материјал, сада све то имамо. То сам представио директорима, да виде да држава води рачуна и прати шта раде. Желим да им кажем да преузму део одговорности на себе. Да се баве својим послом“, изјавио је Мали. 

Додао је да је уз негу пацијената, посао директора да воде рачуна о сваком динару грађана Србије који се издваја за здравство. 

Подсетио се да су цене игала до увођења централизованих јавних набавки биле разлике у цени и по 30 пута. 

„Кад је ерецепт у питању, очекујем да сваки лекар прати препоруке система, јер се ту уштеди преко 10 милиона евра годишње. Сваки тако остварен динар нико не тражи назад у буџет, остаје у здравству. Због тих уштеда имали смо могућност да набавимо нове иновативне лекове, и већу количину опреме“, рекао је он.

Мали је рекао да дигитализација у здраватву напредује, као и у другим областима. 

„Добро идемо, важно да и директори болница и клиничких центара разумеју своју обавезу и одоговорност у процесу“, рекао је он.

Додао је да је после семинара са директорима домова здравља, којиј је одржан на исту тему пре више од месец дана, постигнут помак. 

"Сваки од директора и домова здравља је сада део система. Није им требало пуно, месец до месец и по дана да се ускладе и разумеју, да њихови сектори финансија разумеју шта треба да раде и постали су део система. 

Очекујем то сада и од терцијара и секундара, клиничких центара и општих болница", рекао је Мали.

Додао је да се покушава да сваки динар који је бачен, који се нерационално користи, буде искоришћен рационално у сврху подизања квалитета здравствене заштите у Србији. 

Директорима болница и клиничких центара обратила се и министарка здравља Даница Грујичић која је говорила о начинима рационализације и дизања ефикасности кроз дигитализацију.

Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић говорила је о досадашњим ефектима дигитализације као и очекиваним помацима.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести