Матић: Ускоро брзи интернет за 80.000 сеоских домаћинстава

БЕОГРАД: Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је данас у скупштини да ће, захваљујући кредиту Европске банке за обнову и развој од 18 милиона евра, око 80.000 домаћинстава у 500 сеоских насеља до краја 2023. године добити широкопојасну комуникациону инфраструктуру за брзи интернет.
s
Фото: Youtube Printscreen

"Добијамо средства за реализацију прве фазе пројекта изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним пределима, којим се обезбеђује ултрабрзи широкопојасни приступ за око 500 насеља односно за око 80.000 домаћинстава за која није постојао комерцијални интерес оператера за улагање у мрежу", рекла је Матић образлажући Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму за тај пројекат између Србије и ЕБРД.

Подсетила је да широкопојасни интернет представља начин повезивања на интернет који омогућава велику брзину преноса података.

Према анализи коју је спровело министарство види се, како каже, да у Србији постоје тзв. беле зоне или подручја која немају одговарајући приступ широкопојасној мрежи и за које не постоје планови оператора за њихову изгадњу у наредне три године.

"Препознато је и да око 2.800 насеља са више од 320.000 домаћинстава има проблем са широкопојасним приступом интернету и да су то подручја која су кандидати за подстицаје државе. Реализација прве фазе пројекта ће омогућити да у дигитално друштво буде укључено близу трећине оних који су до сада имали проблем са фиксним приступом интернету", навела је Матић.

Каже да када се у држави повећа број корисника фиксног широкопојасног интернета за 10 одсто да БДП државе расте за један до 1,5 одсто.

Уговор о зајму ЕБРД - а предвиђа период расположивости средстава три године од датума потписивања уговора односно до краја 2023. године, што је и рок за завршетак пројекта.

Средства ће се исплаћивати у траншама чији је минимални износ 100.000 евра, а период доспећа зајма је до 15 година, укључујући и грејс период од три године.

Прва рата се плаћа 22. децембра 2023. године, а последња рата 22. јуна 2035. године

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести