IN MEMORIAM: Витомир Сударски (1932–2015)

У 84. години у Панчеву преминуо је Витомир Сударски, некадашњи генерални директор “Дневника”. Рођен је 1932. у Панчеву, граду у којем је остао до краја живота. Завршио је Правни факултет

у Београду, али је изнад свега волео новинарство и публицистику.

Још као студент писао је за “Политику” и “Панчевац”, а новинарску страст имао је прилику да искаже од 1961. до 1965.године као главни и одговорни уредник и директор овог старог и угледног недељника. Од 1971. до 1976. био је  председник Скупштине општине Панчево. После краћег службовања у Београду дошао је на чело “Дневника”, новинско-издавачке куће која је тих осамдесетих година прошлог века имала посебно и запажено место на ондашњој медијској сцени. Скоро два мандата био је директор “Дневника” , а потом и Издавачке куће “Комунист” у Београду.

Његови Панчевци нису га заборавили. Пре пет година, 8. новембра 2010.године, постао је први Панчевац којем је поводом Дана града  уручено звање заслужног грађанина.Објавио је десетак књига, од којих су најпознатије “Виц о Лали”, “Црвени пенyер” и “ Банатски Швејк”. Све ове књиге, које су доживеле и по неколико издања, сјајан су прилог за изучавање антропологије људи са банатског подручја.

Време, место комеморације и сахране биће накнадно саопштени.
 

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести