Михајловић: Сваки облик насиља заслужује осуду

БЕОГРАД: Сваки облик насиља, било оно физичко или психолошко, као што је у овом случају, праћено сексистичким увредама и прогањањем појединих жена, недопустиво је и мислим да сви од тога треба јасно да се оградимо, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић реагујући на понашање Зорана Ћирјаковића.
zorana mihajlovic
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Новинара и предавача на Факултету за медије и комуникације Зорана Ћирјаковића су поједине жене из јавног и академског живота оптужиле за насиље и увредљиве коментаре.

Михајловић је истакла да нико нема право да се понаша тако, посебно ако је и сам део јавног живота.

Влада Србије снажно је опредељена да се бори против било ког облика насиља. А када насиље и агресивно понашање пропагира неко ко ради са студентима, онда је то посебно неприхватљиво и наноси свима огромну штету. Стога сви треба да осудимо такав вид понашања и покажемо да насилници за то немају зелено светло, рекла је она.

Како је саопштено, Михајловић је рекла и да можемо да се не слажемо око разних питања, али да то не значи да треба да се вређамо, понижавамо и нападамо.


Ћирјаковић: Намештен ми је топли зец

ФоНет: Све је у топлом зецу, који ми је намештен од аутоколонијалних кербера, сасвим јасно, реч је о лажима, измишљотинама и будалаштинама, написао је Зоран Ћирјаковић на свом блогу "Неписмени ђавољи адвокат", којег су поједине жене из јавног и академског живота оптужиле за насиље и увредљиве коментаре.

У данас постављеној објави, Ћирјаковић је написао:

Ако је нешто, којим случајем, тачно, то је сасвим небитно. На пример, један једини сусрет, мимиолажење са Јованом Глигоријевић без речи, уз осмех у Хиландарској улици, поред кафића у који редовно одлазим, представљено је као ухођење и праћење. Госпођу касније никада, нигде нисам ни срео.

Фото: Youtube Printscreen

Ћирјаковић је написао и да је најава на Твитеру да жели да оде у дорћолски биоскоп Рекс на трибину Маркса 21, којој је присуствовао и "друг Јово" (Бакић), представљена је као прогон и злостављање Јелене Лалатовић.

Само сам желео, из чисте знатижеље, да коначно видим ко мене и хиљаде других мушкараца толико упорно, без било каквог разлога, прати, вређа и клевеће, најгорим речима. До дана данас је нигде нисам срео. Ни на секунд, написао је он.

Сви моји налози на друштвеним мережама, који су укинути организованим акцијама Случајних Срба, имали су јасно наведено моје име Жзоранћирјаковић, истакао је Ћирјаковић.

Сазнати све – чак и лично, али не и приватно – о некоме ко је јавна личност, и то толико моћна, при томе склона да злоупотребљава своју огромну друштвену моћ као што је Дубравка Стојановић, обавеза је сваког новинара, нагласио је он.

Ћирјаковић је додао и да га је у тексту на порталу недељника "Време" Јована Глигоријевић оптужила да је деведесетих и касније "ишао у сафари туризам по ратиштима, скривен иза акредитација западних медија, да са безбедне удаљености гледам како нам очеви крваре и да о томе извештавам".

У кратком одговору, пожелело сам јој да оде на такав сафари туризам и искуси бар нешто од онога што се десило мени и што сам делимично набројао, закључио је Ћирјаковић на свом блогу "Неписмени ђавољи адвокат".


Одлика сваког демократског и цивилизованог друштва је неговање културе дијалога и поштовање саговорника. Посебно апелујем на учеснике јавног живота и научне раднике, који раде са младима, да схвате одговорност коју њихове позиције носе. Насиље не доноси ништа добро, већ рађа ново насиље, сигурна сам да не желимо да живимо у таквом окружењу, рекла је потпредседница Владе.

EUR/RSD 117.5843
Најновије вести