Милион и по грађана још чека нову књижицу

Нову здравствену књижицу чека још милион и по грађана, иако су захтев за њену израду предали још прошле године, а немали број је и оних којима су књижице направљене, али им нису још уручене.
Zdravstvena_knjizica Susnjevic.JPG
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

Многима истичу овере старих, папирних, здравствених књижица, а у Републичком фонду за здравствено осигурање кажу како нико неће имати проблема приликом одласка код лекара, уколико су му доприноси редовно измирени. На прегледе, операције или било коју другу ионтервенцију, могу да иду с потврдом коју су добили у Филијали Фонда, приликом предаје захтева за израду нове књижице. Они који ту потврду нису добили, мораће да поново стану у ред испред локалне филијале РФЗО.

До 17. маја ове године поднето је укупно 6.324.035 захтева. Саветник за информисање директора Републичког фонда за здравствено осигурање Немања Великић каже да имамо око 6 800 000 осигураника, што значи да још око пола милиона грађана није поднело захтеве за израду нових здравствених књижица.

"Апелујемо на осигуранике који још нису поднели захтев за издавање нове картице, да то ураде. До сада је од 6.826.231 осигураника, 4.722.234 њих добило здравствене картице, односно урађене су, али им још нису уручене. У Заводу за израду новчаница у изради је 1.511.978 здравствених картица", рекао је Великић.

Уколико су осигуранику доприноси уредно регулисани, он може без икаквих проблема да остварује право из здравствене заштите. Без обзира на ком обрасцу.

"Ниједан осигураник не сме да буде враћен само зато што још чека Картицу здравственог осигурања. Након истека старе књижице, а по предаји захтева и чекања на Картицу здравственог осигурања сви осигураници са измиреним доприносима добијају Потврде ПЗК које су еквивалент легитимацији за остваривање здравствене заштите. И са њом, без икаквих проблема могу обављати прегледе, операције и друге неопходне интервенције", казао је Великић.

Републички фонд и Завод за израду новчаница и кованог новца предузели су све расположиве мере да се сви и људски и технички ресурси укључе у процес производње здравствених картица, када је реч о Заводу, односно уручивања здравствених картица, када је реч о Републичком фонду. Према Великићевим наводима, Завод за израду новчаница у овој години повећао је производни капацитет здравствених картица на 700.000 картица месечно, чиме је убрзано уручивање картица.

"Према информацијама из Завода за израду новчаница и кованог новца, до краја 2016. максимални капацитет производње здравствених картица је био 350.000 картица на месечном нивоу. Имајући у виду чињеницу да је у последња три месеца прошле године поднето скоро 4.000.000 захтева за израду здравствених картица, јасно је да Завод за израду новчаница не може да произведе све здравствене картице у кратком року", напоменуо је Великић и оценио да је ово искључиво последица праксе осигураних лица која су чекала сам истек законског рока за замену здравствених књижица.

Захтеви за издавање нових књижица могу да се подносе и даље, а Великић објашњава да то може да се учини на шалтерима РФЗО, шалтерима Пошта Србије или уз помоћ портала Еуправе. Неопходна документација и начин предаје, зависе од врсте остваривања права на здравствено осигурање, о чему осигураници могу детаљно да се информишу на сајту РФЗО.

Осигураници могу на два начина да провере да ли им је готова нова књижица, односно картица здравственог осигурања. Одласком на неки од шалтера РФЗО или далеко једноставније и комфорније, на сајту РФЗО уз помоћ апликације “Провери”. Укуцавањем јединственог ЛБО броја, и притиском на клик, на екрану ће се појавити информација о томе да ли је картица урађена.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести