МИНИСТАРКА ГРУЈИЧИЋ Још се чекају резултати обдукције који ће показати узрок смрти бебе

БЕОГРАД: Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је данас да се још чекају резултати обдукције који ће показати узрок смрти бебе која је преминула након рођења у болници у Сремској Митровици и додала да је потребно да се промени начин рада у здравству када се догоде неочекиване ситуације.
1
Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ

Грујичић је за ТВ Прва појаснила да обдукција подразумева и микроскопску анализу ткива и да се још чека на резултате, додајући да ће породица моћи, ако буде основа, да тужи лекара и Лекарској комори Војводине и да покрене парнични поступак.

"Мора да се промени начин рада када се деси нешто што је неочекивано. Смрт детета ипак није очекивана на порођају. И моја основна примедба у болници је била у томе што они нису одмах реаговали", рекла је Грујичић.

Грујичић је истакла да је ресорно министарство, када је сазнало за случај преминуле бебе, послало здравствену инспекцију и да се Републичка стручна комисија изјаснила да је неопходно направити стручну проверу квалитета рада у Сремској Митровици. Министарка је навела да је непримерена употреба грубих речи на порођајима, као и физичко насиље и да треба да буде кажњиво уколико до тога дође.

"Нама је потребно да свака беба буде здрава, да буде сачувана, да мајке понесу заиста лепе утиске и да сутра пожеле поново и трудноћу и порођај и остало. Компликације се, нажалост, дешавају. Њих треба решавати или на лицу места, или после", рекла је Грујичић.

Додала је да, уколико неко није задовољан понашањем у здравственим установама, прво треба да иде код директора да се пожали, а ако није задовољан реакцијом директора клинике, онда треба да се обрати директору клиничког центра.

"То је хијерархија. Понашање мора да буде адекватно. Ми смо сви ту првенствено због пацијената. И пацијент мора да буде увек у центру пажње. И пацијент мора да се толерише чак и некада када није коректан, јер су људи уплашени", рекла је она.

Министарка је појаснила да постоји поступак реаговања у одређеним ситуацијама и додала да ће Републичка стручна комисија направити кратке цртице онога што сви гинеколози и акушери већ знају, а чега треба да се придржавају у раду са пацијентима.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести