Министарство: Поштују се мере за смањење штетних гасова

БЕОГРАД:  Министарство рударства и енергетике (МРЕ) саопштило је да ЕПС и и остале енергетске компаније апсолутно поступају у складу са мерама предвиђеним Националним планом за смањење емисије штетних гасова (НЕРП) одговарајући на писмо Енергетске заједнице у којем се тврди да Србија непотпуно примењује одредбе Директиве о великим постројењима за сагоревање.
EPS  Foto: EPS
Фото: ЕПС Фото:ЕПС

Национални план за смањење емисија (НЕРП), усаглашен је између Министарства рударства и енергетике, Министарства заштите животне средине и свих компанија које послују у енергетском сектору Србије, наводи се у информацији Министарства рударства и енергетике.

"Оно што као Министарство рударства и енергетике одговорно тврдимо је и да Електропривреда Србије и остале енергетске компаније, апсолутно поступају у складу са мерама које су предвидење НЕРП-ом, и да спроводе пројекте који се односе на домен из тог плана", прецизирало је Министарство.

Када је у питању усвајање Националног плана за смањење емисија, одговор на то питање требало би затражити од Министарства заштите животне средине, у чијој је надлежности да буде предлагач према Влади Републике Србије, саопштило је МРЕ.Секретаријат Енергетске заједнице послао је у среду уводно писмо Србији због непотпуне примене Директиве о великим постројењима за сагоревање.

Директивом која је ступила на снагу 1. јануара 2018. године за постојећа велика постројења за сагоревање утврђена је алтернатива, било да поштују граничне вредности емисије СО2, НОк и честица ПМ на нивоу појединацних постројења или да се примени Националног плана смањења емисије (НЕРП).

"Свако постројење мора бити покривено било којом од две могућности. Од 16 постојећих великих постројења за сагоревање у Србији, девет је у домену предмета за решавање спора", наводи се у информацији коју је Енергетска заједница објавила на свом сајту.

Секретаријат Енергетске заједнице подсетио је да је Нацрт НЕРП-а Србији одобрен 2016. године, и додао како је "протеклих година Секретаријат више пута позивао националне органе на његово усвајање, што се, међутим, није догодило"

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести