Министарство просвете: Јесењи распуст за све ученике у Србији

БЕОГРАД: Према одлуци Кризног штаба сви ученици основних и средњих школа у Србији имаће јесењи распуст од 11. до 13. новембра, док је први радни дан понедељак, 16. новембар, саопштило је Министарство просвете.
skola
Фото: pixabay.com, ilustracija

Како се наводи, Кризни штаб је такву одлуку донео на данашњој седници због тренутне епидемиолошке ситуације.

Истиче се и да је један од приоритета Министарство просвете, науке и технолошког развоја у условима епидемије вируса Ковид 19 безбедност и заштита здравља ученика, студената и запослених у образовно-васпитним установама.

 


Без наставе и за ђаке на територији АП Војводине

У складу са мерама које је донео Кризни штаб за сузбијање корона вируса, а због тренутне неповољне епидемиолошке ситуације, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице Жолт Сакалаш донео је одлуку да се васпитно-образовни рад у основним и средњим школама неће реализовати ни на територији АП Војводине дана 12. и 13. новембра 2020. године.

О начину надокнаде пропуштеног васпитно – образовног рада школе ће бити накнадно обавештене, саопштено је из Покрајинске владе.


На онлајн настави 200 ђака, од 1. септембра 708 заражених

Од почетка школске године, од 1. септембра, у школској средини у Србији је укупно потврђено присуство вируса корона код 708 ђака, и то 308 у основним и 400 у средњим школама, саопштила је данас чланица Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је навела да је претходне недеље, од 26. октобра до 1. новембра, укупно у школама потврђен вирус код 248 деце - 97 основаца и 151 ученика средње школе.

У прва четири дана ове недеље, од 2. до 5. новембра, присуство вируса ковид 19 утврђено је код 202 ученика - 74 из основне и 128 из средње школе, пренела је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, за осам недеља, од почетка школске године, углавном се радило о заражавању ван школске средине.

"Када се појави случај вируса, одмах се реаговало, па би одељење, односно његова половина, била на онлајн настави 14 дана", рекла је она.

Кисић је истакла да сада 200 ђака похађа наставу онлајн.

"Управо су такве мере предострожности довеле да је прилично стабилна ситуација у школској средини, захваљујући одговорном понашању наше деце и наставника и професора", рекла је Кисић.

Навела је и да има делова земље у којима није било потврђено короне код ђака.

Тако ковид 19 није потврђен у осмолеткама у Севернобачком, Западнобачкоом, Подунавској, Топличком, Јабланичком, Пећком, Косовскопоморавсом, Призренском округу.

Када је реч о средњим школама, до сада није потврђен вирус у школама са територије Севернобачког, Севернобанатског, Моравичког, Пиротског, Пећког, Призренског округа.

"Све честитке за ђаке, који су показали како се може научити да се живи са овим вирусом, доводећи себе у што мањи ризик. Од деце треба да учимо", поручила је Кисић Тепавчевић.

EUR/RSD 117.4284
Најновије вести