Министарство просвете о значају института за вештачку интелигенцију

БЕОГРАД: Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије, о чијем оснивању је одлуку донела Влада Србије, бавиће се истраживањима које се односе на примену вештачке интелигенције у различитим областима, као и анализом и праћењем стања у области вештачке интелигенције у Србији, саопштило је Министарство просвете.
vestacka inteligencija
Фото: freeimages.com

Наводе и да је питање вештачке интелигенције као значајног сегмента развоја науке и истраживања првенствено препознато кроз Стратегију за развој вештачке интелигенције за период од 2020. до 2025. године.

Стратегијом се утврђују циљеви и мере за развој вештачке интелигенције чија имплементација треба да обезбеди економски раст, унапреди јавне услуге, научни кадар и омогући развој вештина за послове будућности.

Такође Стратегијом научног и технолошког развоја од 2021. до 2025. године „Моћ знања", у Акционом плану за период 2021 до 2023. године, предвиђено је оснивање Института за вештачку интелгенцију.

Институт треба да буде основан и примарно финансиран из буџета Србије, али очекује и додатну подршку привреде и међународних организација.

Институт ће сарађивати са научно-истраживачким организацијама и привредом, а уз мултидисциплинарни приступ допринети развоју иновативности и предузетништва, као и привлачењу инвестиција.

За рад овог института испуњени су предуслови, јер првенствено постоји образовни систем који већ има искуства у грађењу кадрова за веома успешан ИТ сектор у Србији.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести