Министарство просвете упутило факултетима више препорука

БЕОГРАД: Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је препоруку свим високошколским установама у Србији да омогуће студентима уплату школарине у више рата и прилагоде динамику измиривања студентских обавеза према факултетима.
Šta za buduće studente nude fakulteti  Foto: arhiva Dnevnika
Фото: Шта за будуће студенте нуде факултети Фото: архива Дневника

Таква препорука је донета, имајући у виду епидемилошку ситуацију, саопштило је Министарство.

Једна од препорука је и да се студентима завршних година основних студија омогући упис до 90 ЕСПБ бодова, као и да се рок за упис на мастер студије продужи за две недеље, а за упис на докторске студије за месец дана.

Препоручено је и да се студентима омогући минимум два апсолвентска рока, као и да трајање рокова буде прилагођено епидемиолошкој ситуацији у циљу спречавања истовременог боравка већег броја студената у просторијама установе.

Како се наводи, у случајевима када је то могуће, високошколске установе требало би да предвиде додатне термине за извршавање предиспитних обавеза.

Високошколским установама се препоручује и да преиспитају услове за упис виших година студија и прилагоде услове и критеријуме уписа отежаним условима одржавања наставе и учења.

Препоручује се и да у случајевима када је студенту остао само мастер рад, односно докторска дисертација, рок за плаћање преноса бодова буде до одбране рада, али не касније од јуна 2022. године.

Уочи почетка нове академске године, Министарство просвете указало је да је неопходно да високошколске установе све активности организују поштујући епидемиолошке мере прописане од стране Кризног штаба и Владе Србије.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести