Млади од школа и полиције очекују већу бригу за безбедност

Да би разменили искуства у вези са улогом васпитно образовних институција у превенцији насиља у породици и насиља у партнерским везама младих Аутономни женски центар је недавно у Београду организовао  округли сто који је окупио представнике 14 средњих школа из осам градова у Србији.
Mladi od škola i policije očekuju veću brigu za bezbednost  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Млади од школа и полиције очекују већу бригу за безбедност Фото: Дневник.рс

На скупу су представљени досадашњи резултати у оквиру пројекта „Нулта толеранција на родно засновано насиље” који Аутономни женски центар реализује у периоду од 2016. до 2018, размотрене могућности интегрисања теме родне равноправности, родно заснованог насиља и насиља у породици у актуелне школске планове и програме, представљена решења за систематско преношење информација у оквиру школе у вези с превенцијом и заштитом од насиља и могуће методе за обраду теме родно заснованог насиља.

Да ли се млади осећају безбедно – питање је на које, између осталих, одговоре нуди део истраживања Аутономног женског центра о безбедности и ставовима о сексуланом и родном заснованом насиљу

Када је реч о осећају сигурности код куће и у школама, нема значајних статистичких разлика у перцепцији код девојчица и дечака. Више од 88 осто младих се осећа потпуно сигурно код куће, њих 9,6 осећа се углавном сигурно, а у школи се осећа потпуно сигурно тек 46,5 одсто, а углавном сигурно 45,5 одсто младих.

За разлику од куће и школе девојчице и дечаци другачије доживљавају сигурност у другим просторима – девојчице се осећају несигурније на улици, у кафићима и дискотекама, на интернету, у природи, у комшилуку...

Добра је вест да 85 одсто младих препознаје понашања која угрожавају њихову сопствену безбедност. Сличан проценат (83 одсто) младих сматра да насиље које се деси у школи треба пријавити школи, односно наставницима и другим запосленима. Али када се говори о заштити од насиља готово 90 одсто (88,9) младих људи сматра да школе и наставно особље не воде рачуна о њиховој безбедности. Још већи проценат њих (93,7) сматра то исто за полицију.

Да је важно програме и активности за подизање безбедности девојчица у односу на сексуално и родно засновано насиље увести у школе сматра више од половине анкетираних, а њих 65 одсто би и учествовало у овим активностима.    

Б. Опрановић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести