Могуће нове мере ако број заражених и даље расте

НИШ: Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да је могуће увођење нових мера у Београду и осталим градовима који имају велики број заражених вирусом корона, ако број заражених настави да расте.
tiodorovic, tanjug
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

Тиодоровић је навео да се увођење ванредне ситуације због погоршања епидемиолошке ситуације у наредним данима може очекивати у Ужицу и у још неким градовима у Шумадији.

Морам да објасним да ванредна ситуација није исто што и ванредно стање, нема затварања, нема полицијског часа, јер нема оправдања да се тако нешто уведе, рекао је Тиодоровић за ТВ Пинк.

Међутим, додаје, због тренутне епидемиолошке ситуације могуће је да мере које пропише Влада Србије укључе и ограничење радног времена угоститељских објеката.

Тиодровић истиче да ће се у наредних пет до седам дана надгледати да ли тренутне мере дају резултате и додаје да ако све буде у реду, да за нове мере неће бити потребе.

За сада је ванредна ситуација проглашена у Новом Пазару, Тутину, Крагујевцу и Врању, а тај град је, каже Тиодоровић, данас посетио и навео да је епидемиолошка ситуација у Врању "неповољна", али под контролом.

Говорећи о старосној структури заражених у Врању, Тиодоровић је навео да углавном обољевају млади и изнео податак да је чак 75 одсто пацијената старости од 25 до 64 године.

То показује, додаје он, да је вирус одувек био ту, да су и млади осетљиви и подложни инфекцији и додаје да се прича о "слабљењу вируса" показала као нетачна.

То се види по болесницима и по тежим клиничким сликама... С друге стране, ако се донете мере спроводе, нарочито ношење маски, ми ту ситуацију можемо ставити под конторолом, закључио је Тиодоровић.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести