Мојсиловић: Будућност наше војске је обавезни војни рок

БЕОГРАД: Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић сматра да је увођење обавезног војног рока резултат „потребе да се обезбеди модел за функционисање војске на дугорочном плану и неопходност у условима војне неутралности“.
General Milan Mojsilovic/Damir Banda MC Odbrana
Фото: General Milan Mojsilovic/Damir Banda MC Odbrana

Напомињем да враћање обавезе војног рока није нешто што се може спровести преко ноћи. До коначне одлуке по том питању настављамо с моделом добровољног служења војног рока, реч је о четири упутна рока током године, рекао је Мојсиловић за Политику од недеље.

Већина њих, како је додао, жели да се запосли у војсци. 

Као систем, војска мора да прати економски напредак Србије, морамо бити примамљив послодавац за младе и образоване људе, рекао је Мојсиловић. 

Он је рекао да Србија има довољно и активних војника и војних обвезника, али да резервни састав временом опада.

Морамо узети у обзир да се с протоком година резервна компонента војске, а овде говорим о онима који су служили војску, круни. Ако не нађемо начин да шири слој грађана обучимо за одбрану земље, за извесно време можемо доћи у ситуацију да нећемо имати довољно велики обучени резервни састав, рекао је Мојсиловић.

Додао је да се војска у складу с могућностима труди да војне обвезнике који су већ обучавани за одређене специјалности позива на вежбе како би освежили своја знања и упознали их с новим наоружањем и опремом.                    

Када је реч о транспоретерима „лазар 3“, Мојсиловић каже да је њихово увођење питање дана, као и да очекује да самоходне хаубице „нора Б-52“ буду уведене у војску до краја године. Такође је најавио да ће Србија ускоро добити 30 тенкова Т-72 из руске донације.

На питање да ли ће да ли ће и када бити враћен радар на Копаонику, Мојсиловић је изразио уверење да ће се са западним партнерима наћи „заједнички језик и интерес“ и да ће радар у догледно време поново бити инсталиран на тој планини.

Начелник Генералштаба ВС најавио је и да ће се поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата, средином новембра на више локација широм Србије одржати вежба Копнене војске, ваздухопловства и Речне флотиле, на којој ће учествовати око 2.000 војника.

Војска Србије је, као што је то била у Првом светском рату, српемна да у случају потребе одговори на савремене изазове и ми ћемо то предстојећом вежбом показати, закључио је Мојсиловић.

SAVA
30.09.2018 • 17:04
A moja obaveza je da izvučem decu iz ove zemlje koja bi da ima nametne vojsku i oružje kao obavezj. By, by idioti, malo vas je ostalo, ubijajte svoj narod i mlade i dalje i učite ih mržnji i ksnofobiji sa sve nozem u zubima. I to da vam bude obavezno! Ne nauka, ne školstvo, ne savremena tehnika. Samo vojska....obavezno!
Saša Todorović
08.10.2018 • 00:48
Za koga, bre!!!??? Za tajkune, starlete, politikante, bagru svih fela, vera i nacija!!! SVE STE OBEZVREDILI...P.S. Ja sam svoje "odslužio" u vreme kada je bilo i države i vojske...
L0RY
16.07.2019 • 16:15
Penzionere ce da regrutuju, jer na kraju nece ni biti mladih ljudi.
Glupava Srbija.
EUR/RSD 117.3529
Најновије вести