МСП затражило од власти Малте да одложе одлуку о боравку деце

БЕОГРАД: Министарство спољних послова упутило је молбу малтешким органима власти да размотре могућност одлагања доношења одлука о ускраћивању дозволе боравка деци из Србије, до обављања конзуларних консултација и решавања проблема.
msp.jpg  Foto: MSP
Фото: МСП

Конзуларне консултације заказане су за 27. јануар наредне године, а реч је о све учесталијим жалбама наших држављана који бораве и раде у Републици Малти, на третман породица са малолетном децом "због недовољних прихода на годишњем нивоу".

МСП је од надлежних малтешких органа затражило хитно обавештење о прописима којима је регулисан боравак страних држављана на Малти, као и о процедури неопходној за регулисање питања на која су наши држављани који раде у тој земљи указали.

У саопштењу за медије МСП наводи да је реч о унутрашњим прописима Малте који се односе на држављане свих држава које нису чланице ЕУ, а који су у надлежности органа задуженог за издавање боравишних дозвола - Идентитy Малта.

"Имајући у виду комплексност овог питања, Министарство спољних послова је раније већ иницирало конзуларне консултације са Малтом преко амбасаде у Риму, која покрива Малту, како би се ово и друга питања с малтешком страном размотрила и пронашло решење.

Ова иницијатива је прихваћена, па су конзуларне консултације заказане за 27. јануар 2020. године", наводи се у саопштењу.На решавању овог питања ангажован је и почасни конзул Републике Србије на Малти, наведено је у саопштењу МСП.

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести