"На корак смо до повратка листа Мирослављевог јеванђеља"

БЕОГРАД: Постоје веома охрабрујући наговештаји у вези са повратком једног листа Мирослављевог јеванђеља у Србију из библиотеке у Санкт Петербургу, где га третирају као врхунско културно добро, рекао је министар културе Владан Вукосављевић.
miroslavljevo jevandjelje, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Вукосављевић је за данашње "Новости" навео да се у контактима са министром културе Русије дошло до решења које је у интересу обе стране.

"У нашем Народном музеју налази се седам слика Николаја Рериха које су доспеле између два светска рата. Пошто Русија наредне године у Москви отвара музеј са именом овог сликара, разговарамо да се велике вредности двају народа врате кући. И на корак смо до тог важног догађаја", казао је Вукосављевић.

Он је навео да се, поред културних центара у Паризу и Пекингу, који су до сада отворени, планира да до краја следеће године буде отврен и центар у Москви, а вероватно и у Лондону.

"За 2020. настојаћемо да буде и у Берлину. Тиме ћемо надокнадити огроман заостатак који је Србија до сада имала у међународној сарадњи", рекао је министар културе.

Вукосављевић је навео да се ради на измени Закона о култури којима се предвиђају и измене за доделу националних признања и по којима услов више неће бити старосна пензија.

Према његовим речима, Министарство културе добило је за 2019. из буџета 338 милиона динара више него ове године. 

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести