На новосадском ПМФ-у: Балкански ботанички конгрес

НОВИ САД: На Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду, од 10. до 14. септембра, одржаће се највећи регионални научни скуп из области ботанике - 7. Балкански ботанички конгрес. Организатори очекују долазак више од 400 учесника, истраживача из свих ботаничких дисциплина који у фокусу рада имају Балканско полуострво и његово флористичко богатство.
Novosadski univerzitet na međunarodnim listama najboljih Foto:Dnevnik.rs/ B. Lučić
Фото: Новосадски универзитет на међународним листама најбољих Фото:Дневник.рс/ Б. Лучић

Гости Конгреса биће и истраживачи из удаљених крајева, тако да ће се чути информације и о свету биљака с различитих страна света и других континената.

Пленарни предавачи су еминентни истраживачи из својих области који ће у оквиру пет тематских целина одржати уводна предавања првог дана Конгреса. Рад учесника организован је у десет секција, а гости - учесници Конгреса имаће прилике да се упознају и са културним и историјским наслеђем Новог Сада, Сремских Карловаца, Фрушкогорским манастирима. Учесници ће у оквиру програма имати и екскурзије У Национални парк Фрушка гора, посетиће Специјални резервати природе Окањ бару, Русанду и Слано копово, Тителски брег и Делиблатску пешчару, као и Обедску бару и Засавицу.

Организацију Конгреса помогле су многе институције; а суорганизатори су Покрајински завод за заштиту природе, Завод за заштиту природе Србије, Биолошки и Шумарски факултет, Институт за биолошка истраживања Универзитета у Београду, Природњачки музеј у Београду, као и Центар за истраживања у медицини и фармацији Медицинског факултета у Новом Саду.

Подршку овом Конгресу дали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја као и Министарство заштите животне средине, Покрајински секретаријати за високо образовање и научно-истраживачку делатност и урбанизам и заштиту животне средине, Град Нови Сад...

Конгресна дешавања ће се одвијати у просторијјама ректората Универзитета у Новом Саду, Департмана за биологију и екологију која су у оквиру Универзитетског кампуса, као и у Покрајинском Заводу за заштиту природе. Посебан део програма одвија се у Сремским Карловцима у Еколошком центру “Радуловачки”.

В. Ц.

EUR/RSD 118.0933
Најновије вести