На тромеђи Србије, Мађарске и Румуније  отворен гранични прелаз

НОВИ САД: На тромеђи Србије, Мађарске и Румуније, данас је у организацији Регионалне сарадње Еврорегије Дунав–Криш–Мориш–Тиса (ДКМТ), традиционално отворен гранични прелез код насељеног места Рабе.
с
Фото: Покрајинска влада

Након две године паузе због пандемије вируса корона, гранични прелаз је овог викенда поново привремено отворен, а грађани три суседне земље имају прилику за бољу и једноставнију комуникацију и бржи транзит.

У име Покрајинске владе на свечаности поводом отварања граничног прелаза обратио се потпредседник Бранко Ћурчић, који је истакао да је време пандемије, које је било изазовно за све земље, показало колико је важна добросуседска помоћ, а да су примери конкретне сарадње у нашем региону то и доказали.

Ћурчић је подсетио да Еврорегија ДКМТ у новембру ове године обележава 25 година од оснивања, током којих је трасирана сарадња три суседне државе у бројним областима.

„Током две и по деценије увидели смо колики је значај прекограничне сарадње, као модерног развојног правца. Заједнчки пут развоја Еврорегије свих ових година допринео је квалитету живота становништва и смањењу економских разлика. У исто време, све специфичности и богатство различитости неговани су и унапређивани управо путем сарадње са суседима“, казао је потпредсеник Ћурчић.

Он је нагласио да су могућности које пружа регионална сарадња многоструке, а да велики потенцијал у Еврорегији ДКМТ постоји пре свега у областима привреде и културе, образовања, здравства, заштите животне средине и управљања ризицима, те у програмима који подстичу локални економски развој.

„У претходном периоду реализације прекограничних програма од 2014. до 2020. године, у регији наше три државе имплементирали смо низ пројеката, међу којима су и они од стратешког значаја“, рекао је Ћурчић и додао да је пред нама ново програмско раздобље, које се односи на период од 2021. до 2027. године, уз уверење да ће будући прекогранични програми на адекватан начин одговорити потребама становништва.

Представник Жупаније Тимиш Кристијан-Алин Мос казао је да је циљ наших држава да се у оквиру Еврорегије ДКМТ заједнички ради на дефинисању приоритета и реализацији  циљева који ће омогућити бољи живот грађанима. Он је додао да је у том процесу важно поверење, које је кључ успеха Еврорегије ДКМТ.

Потпредседник Самоуправе Жупаније Чонград-Чанад Полнар Ерш истакао је да су иза нас две тешке године пандемије, које су биле посвећене здравственом аспекту и спасавању живота.

„И у овом тешком  времену региони су у оквиру ДКМТ сарадње успешно радили на заједничким пројектима“, рекао је Ерш наводећи да Мађарска подржава пут Србије ка Европској унији.

Након отварања границе, у Новом Кнежевцу је одржана седница Скупштине Регионалне сарадње Еврорегије ДКМТ, којој је председавао потпредседник Ћурчић.

Овом приликом уручене су награде „Истакнути у ДКМТ“  за најбоље пројекте ове еврорегије. Сваке године четири пројекта добијају награду ДКМТ на релацијама Арад– Чонград, Тимиш–Чонград,    Војводина – Бач-Кишкун, Војводина – Караш Северин. Међу награђеним пројектима је и „Ревитализација навигационе инфраструктуре канала Бегеј“, у којем је један од партнера Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоураву.

На седници су представљени и стратешки пројекти „Разнобојна сарадња“ и „Железница из снова“, затим актуелна ситуација у  реализацији пројеката у оквиру ДКМТ, као и извештај о буџету Секретаријата ове еврорегије.

У оквиру данашњих догађаја одржан је и крос на коме је учествовало по 20 девојчица и дечака из три околна села, а победницима су уручене пригодне награде.

Отварању граничног прелаза и заседању Скупштине Регионалне сарадње Еврорегије ДКМТ присуствовали су покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и помоћница Видосава Ендерић.

EUR/RSD 117.2907
Најновије вести