Награда Града Њујорка Храму Светог Саве на Менхетну

БЕОГРАД: Завод за заштиту споменика Града Њујорка доделио је српској светињи на Менхетну - Саборној цркви Светог Саве, награду "Луис Г. Мозес" која представља неку врсту Оскара у заштити споменика.
s
Фото: Youtube Printscreen

Завод за заштиту споменика Града Њујорка ту награду додељује дуже од три деценије, сваке године за десетак пројеката који су показали изврсност у рестаурацији, очувању или адаптацији историјских зграда, изгледа улица и пејсажа који чувају пословне, трговачкее, стамбене, институционалне, верске и јавне зграде.

Обнова цркве Светог Саве у Њујорку, изгореле у великом пожару на Ускрс 2016. године, траје и даље, а прва фаза је завршена је прошле јесени, када је та српска светиња стављена под кров - односно обновљена споља.

Српска православна црква Светог Саве била је једна од 12 одликованих за 2020, а награда је 6. маја уручена епископу источно-америчком Српске православне цркве Иринеју.

Председница њујоршког Завода за заштиту споменика Пег Брин изјавила је том приликом да је "Катедрала Светог Саве награђена за прву фазу пројекта - затварање и стабилизација", наводи се у писму парохијанима које је добио Тањуг.

По њеним речима, "Завод има дугу историју сарадње с Катедралом (Саборном црквом) Светог Саве и радујемо се њеној потпуној обнови."

Црква на Менхтену, сазидана у готском стилу пре скоро 170 година, од 1943. је у власништву СПЦ, која ју је откупила од Епископалне њујоршке цркве, и од историјског значаја је не само за српски народ и српску заједницу већ и за град и државу Њујорк.

У тој цркви је1943. одржан последњи опроштај од великог америчког научника српског порекла Николе Тесле, на коме се од њега опростио и његов пријатељ, велики хрватски и југословенски виолиниста Златко Баловоцих, који је свирао познату српску песму "Тамо далеко".

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести