Наталија Јовић: Александер техника и свесност тела

Мада се ми људи поносимо да смо свесна бића, ипак, када би покушали да одредимо колико времена дневно

заиста имамо свест о ономе што радимо, веома би се изненадили колико је то мало. Многи процеси у нашем телу се одвијају по аутоматизму – можемо да дишемо без обзира да ли имамо свест о томе или не, да ходамо, а да свесно не учествујемо у томе. То значи да не морамо да размишљамо о томе како да начинимо корак, јер смо једном научили, па сада знамо, тако да наше мисли могу да буду негде другде док ходамо.

Овај аутоматизам се не односи само на тело, постоје и психички процеси који се обављају по аутоматизму - то је као да имамо уграђеног аутопилота, али ако се препуштамо аутопилоту да не заборавимо да управљамо својим телом, својим умом и на крају својим животом. Зато је важно да освестимо своје покрете, поступке, емоције, мисли… У томе нам доста може помоћи Александер техника названа по Федерику Матијасу Александеру, аустралијском глумцу. О овој техници и њеној примени разговарали смо с Београђанком Наталијом Јовић, професорком флауте и сертификованом инструкторком Александер технике.

* Како је настала ова техника?

- Током једне значајне представе Александар се суочава са промуклошћу која је довела до потпуног губитка гласа до краја представе. Оваква ситуација за њега као глумца је била поражавајућа. Обраћао се лекарима, али савети које је добијао су били кратког даха. Александер није имао проблема при свакодневном говору, тако да је дошао до закључка да нешто погрешно ради, и тиме узрокује губитак гласа само током представе. Шта то заправо чини, лекари нису знали да му кажу, али су се сложили да узрок свакако лежи у погрешном коришћењу тела. Вођен том идејом, поставио је огледала око себе и кренуо да анализира своје покрете и начин на који се понашао на сцени. Открио је низ погрешних покрета врата, главе и трупа који су узрочно-последично доводили до притиска на гласне жице. Уследиле су године самопосматрања и самоспознаје док није своја сазнања почео да дели са другима.

* Познато је да свирање флауте захтева специфичан положај. Да ли сте имали тегоба због тога и како сте се срели с овом техником?

- Током школовања сам се сусрела са више проблема као последицом вишесатног вежбања флауте. Имала сам укљештење нерва у рамену десне руке, ишчашење оба вилична зглоба и у периоду студија болан облик сколиозе. Истрајност мотивисана љубављу према уметности водила ме је до краја Основних академских студија без обзира на болну свакодневицу. Са Александеровом техником сам се практично сусрела са својих 25 година, као већ формирани музички извођач и наставник флауте. Корист коју сам осећала усвајајући ову методу огледала се у бољем телесном балансу, координацији, психофизичкој стабилности и регенерацији кичменог стуба у потпуности. Ефекти примене могли су се чути у мом свирању, а знање које сам стицала школујући се за наставника ове технике у Будимпешти у великој мери могу да примењујем и у педагошкој пракси.

* Које су добробити ове технике?

- Александер техника омогућава нам да уочимо лоше навике и аутоматско реаговање на стимуланс, а подучава како да повећамо нашу ефикасност и повратимо природност, спонтаност, свесност. Многи проблеми са којима се сусрећемо кроз живот и због којих се обраћамо лекарима могу бити последица погрешног начина обављања свакодневних активности: седимо погрбљено, притискамо желудац, црева, органе за излучивање и као резултат таквог седења имамо бол у желуцу, лења црева, лоше варење, па због тога узимамо разне медикаменте којима решавамо бол, мотивишемо црева да раде, а „излечење“ се крије у промени начина седења.

* Како то да постигнемо?

- Требало би да се подсетимо како смо седели када смо имали четири године, покренемо унутрашње механизме за усправни положај тела који је наша природност, долази до боље циркулације крви, линфе, стабилности притиска, бољег ослонца, ослобађање од разних видова болова, мигрена. Одучавањем од погрешних, штетних положаја и покрета тела стварају се услови за успостављање квалитетније основе за бављење свакодневицом.

* Коме је пре свега ова техника намењена?

- Како Александер техника има за циљ унапређење општег квалитета живота појединца, не постоји циљна група којој се посебно обраћа. На семинаре и индивидуалне часове долазе људи различитих професија због специфичности посла којим се баве (програмери-вишесатно седење, менаџери-јавно излагање, музички извођачи, сценски уметници, спортисти) или периода живота у коме се налазе (труднице, средњошколци-нагли раст деце, старија популација-дегенеративне промене на коштаном ткиву). Препоручила бих је свима који се осећају „тесно“ или „неудобно“ у својој кожи, онима којима треба „обнављање градива“ када је у питању седење, стајање, ходање или подизање терета, или у периоду живота кад нисмо сигурни да смо сами себи добра и довољна подршка, када сумњамо у своју снагу и потенцијале. У суботу 7. маја у Новом Саду и у Студију „Хипократ” у 10 сати држим предавање о овој техници, сви су добродошли да се упознају с овом техником.

* Колико је вама (лично) ова техника омогућила да квалитетније живите?

- Сагледавајући свој живот, могу га поделити на два дела: на период пре него што сам се упознала са Александер техником и на онај после. Као већина људи и ја сам прибегавала лаким и брзим решењима за своје тегобе, сматрала да други треба да решавају моје проблеме, реаговала афективно и аутоматски, видела сужену слику и користила 40% својих приватних и пословних потенцијала. Усвајајући и примењујући Александер технику схватила да су мали кораци и те како значајни (и да ако не „померим планину“ не значи да ништа нисам урадила), нашла снагу и подршку у себи, ослободила се исхитрености. У последњих десет година постигла сам пуно тога: од када сам почела да је студирам на трогодишњем тренингу за наставника АТ-а, до данас када сам наставник и предавач. Завршила сам специјалистичке студије, докторант сам на Катедри за музичку педагогију и солфеђо на Факултету музичке уметности у Београду, издата ми је научна монографија „Александер техника и примарни инструмент“, реализовала сам небројено семинара, предавања и радионица. Промовишем бригу о себи и превентивна понашања као важан аспект здравих животних навика. Остварила сам се као супруга и мајка. Да резимирам, ова техника ми је омогућила да уживам у животу!

Марина Јабланов Стојановић

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести