Не брините о ковид пасошима ЕУ, још смо далеко од њих

БЕОГРАД: Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да се одлука о такозваним ковид пасошима у ЕУ очекује сутра, али да тај документ треба да разматрају и Савет ЕУ и Европски парламент, као и да о томе постоји велика подељеност међу чланицама ЕУ.
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić  Foto: Tanjug/ D. Kujundžić
Фото: Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић  Фото: Танјуг/ Д. Кујунџић

Врло смо далеко од тога, односно ЕУ је далеко. Неке њене чланице се отворено противе, рецимо Белгија која истиче да је то једноставно дискриминација у тренутку када већина Европљана не може уопште да прими вакцину да се један такав документ издаје, рекла је министарка гостујући на Првој ТВ.

Она је додала како је суштина тог дигиталног сертификата да омогући лакшу проверу здравственог стања грађана ЕУ који би да путују, као и да не прописује коју вакцину треба примити да би се путовало у ЕУ.

Не мислим да је он усмерен на ограничавање, јер не садржи само податак о вакцинацији, него и о антителима уколико је неко прележао ковид као и о ПЦР тесту. У обавештењу које смо ми добили нигде се није наводило да ће искљлуциво вакцине које имају лиценцу Европске агенције за лекове бити предмет оваквог једног сертификата, али није немогуће да буду само те вакцине, рекла је Матићева.

Додала је да тај документ с обзиром на све наведено треба да олакша кретање и људима који неће бити вакцинисани из објективних или субјективних разлога.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести