Не стишава се бура око серије “Немањићи – рађање краљевине”

НОВИ САД: Бура око ТВ серије “Немањићи – рађање краљевине” не стишава се још од емитовања прве и, по свему судећи, последње епизоде у задатом облику.
nemanjici
Фото: РТС промо

Наиме, после силних протеста гледалаца, али и ТВ стручњака и историчара, Програмски савет РТС-а затражио је од Јавног медијског сервиса да не емитује наредне наставке игране телевизијске серије о Немањићима, док се на интерној пројекцији не одгледа цела серија, или бар њена половина. Њен председник Миливоје Павловић, потврдио је агенцији Фонет да је такав став већином гласова усвојен у петак на састанку Програмског савета и оценио да тиме неспоразуми око ове серије, чију је прву епизоду РТС приказао у новогодишњој ноћи, по свему судећи, улазе у нову фазу.

„Ми ћемо у потпуности уважавати начела слободе стваралаштва и ингеренције уредничких тимова РТС. Кад одгледамо бар половину серије, формулисаћемо своје ставове, а коначна одлука биће на менаџменту и уредницима Телевизије“, напоменуо је Павловић.

На обавештење Програмског савета, осим за сада неименованог хакера који је упао на налог РТС-а и оставио неколико непријатних коментара на Павловићев рачун, реаговао је и генерални директор Јавног сервиса Србије Драган Бујошевић, истичући да је допис Програмског савета само тумачење председника Програмског савета Миливоја Павловића.

Фото: РТС промо

Према његовим речима, у другом делу Павловићеве изјаве јасно је истакнуто да је одлука о емитовању на уредништву и менаyменту, како предвиђају закони и прописи на које се председник Програмског савета и позива у свом допису председнику Управног одбора, генералном директору и уреднику Културно уметничког програма РТС.

У Закону о јавним медијским сервисима и Статуту РТС се инсистира на аутономији уређивачких тимова и независности уређивачке политике, истиче Бујошевић.


РТС: Успели да уштедимо

Највећи пројекат у новијој историји РТС-а почео је јавним конкурсом, а сви су могли да пошаљу своје радове. Као најбољи изабран је сценарио Гордана Михића, а планирано је да читав пројекат кошта 3,2 милиона евра.

„Успели смо да уштедимо, па је потрошено 2,87 милиона евра са порезима и доприносима. По садашњој, не коначној монтажи 15 сати програма, један сат кошта 191.300 евра. Већи део средстава за реализацију, 1,82 милиона евра, обезбедили су финансијери, спонзори и пријатељи серијала, Свислајон Таково, Хемофарм и БК група. РТС је у готовини издвојио 1,05 милиона евра за цео пројекат, односно 70.000 евра по сату програма“, кажу у РТС-у.


Председник Управног одбора Радиотелевизије Србије Владимир Вулетић, потврдио је постојање писма Програмског савета којим се захтева да чланови Програмског савета погледају првих пет епизода игране телевизијске серије “Немањићи”.

„С обзиром на то да то до сада није била пракса, с тим захтевом ћу упознати чланове Управног одбора на првој наредној седници“, најавио је Вулетић и нагласио да ће Програмски савет, поводом овог захтева, бити благовремено информисан о ставу Управног одбора.

Члан Програмског савета РТС-а Балша Ђого, на Фејсбуку је навео да састанак Програмског савета РТС-а у вези са серијом Немањићи никада није одржан.

„Послат нам је један, за праксу нашег рада неуобичајен допис, у коме се од нас тражи да одговоримо кратко са “да” или “не”, да ли се слажемо да затражимо од менаyмента РТС-а да нам пусте пет епизода серије Немањићи. Већином гласова у тој СМС и мејл анкети подржан је предлог проф. Павловића“, навео је Ђого.

Подсетимо, пилот епизода “Немањића” емитована је у новогодишњој ноћи, а публика је реаговала због сценарија који је у нескладу с епохом и догађајима,док су стручњаци указали и на техничке проблеме и лоше урађен звук и слику. Према плану, емитовање серије требало би да се настави у фебруару, али су се појавиле и приче да се серија мења и дорађује како би одговорила на захтеве публике. У међувремену, њен аутор, сценариста Гордан Михић, пише сценарио за другу сезону.

„Он је озбиљан и темељан човек. Рукопис је дао на читање нашим уредницима и они су већ изнели своје примедбе. На основу тих предлога, Михић прави другу руку сценарија. Ако припреме завршимо на време, снимање можемо да отпочнемо и ове године“, открива Бујошевић.

Фото: Foto RTS

- За серију уопште не бринем. Имамо одличан материјал, урадили смо велики посао - изјавио је Бујошевић у интервјуу за "Вечерње новости", а негативне коментаре који су испратили премијеру приписао је "нерашчишћеним односима" критичара са РТС-ом.

„Од петоро људи који се баве филмом и уметношћу и чији су се коментари међу првима појавили на Твитеру, четворица имају приватно нерашчишћене односе са РТС-ом. Серију је те вечери видело 2.045.000 гледалаца и, што је необично важно, људи су све време били уз “Немањиће”, нису напуштали серију. А до четвртка је укупно било само 1.400 твитова, које је написало 800 људи. Суд гледалаца у овом тренутку не постоји, сазнаћемо га, као и за сваку другу серију, када се заврши емитовање“, сматра Бујошевић.

Е. Д.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести